Centern: Vårt stöd kräver sänkta skatter

Centerpartiet vill se ett obligatoriskt "nystartsår" för utrikes födda. Den som inte deltar ska straffas i form av påtagligt lägre bidrag. Samtidigt kräver partiledaren Muharrem Demirok sänkta skatter för att erbjuda C:s stöd framåt.

Text: Niklas Svahn / Gustav Sjöholm / TT

Bild: TT

Centerledaren inledde sitt Almedalstal med att beskriva EU-valet som en seger för partiet – trots att man backade mest av alla i riksdagen.

Demirok säger att den som vill ha C:s stöd för en ny regering måste sänka skatter. Efter talet förtydligar han vilka han prioriterar.

– Den som söker vårt stöd behöver också förstå vad Centerpartiet är för parti och vad vi har för bild och vision för Sverige, säger Demirok till TT och fortsätter:

– Jag lyfte till exempel arbetsgivaravgiften. Jag nämnde sjuklöneansvaret för företag. Och vi har ju pratat om sänkt skatt för de med lägsta inkomster, säger han.

Han vill se ett slut på "Tidöpolitik som splittrar", och vänsterpolitik. Företag och jobb måste stå högst på agendan, Sverige behöver en ”varmare liberalism”, säger han i talet.

– Nu är passivitetens tid förbi. Arbetslinjen måste återvända till Sverige.

"Ordning och reda"

Integrationsreformen "nystartsår" ska vara obligatoriskt för alla som befunnit sig i Sverige de senaste tre åren, som inte har en sysselsättning och som är utrikes födda.

Nystartsåret ska innehålla studier, vid behov SFI, kombinerat med praktik och matchning mot arbetsmarknaden. Efter ett avslutat år ska personen få rätt till ett etableringsjobb, vilket är en subventionerad anställning.

– Regeringens lösning på integrationsutmaningen är att färre kommer hit och fler åker tillbaka, sade Demirok tidigare under dagen på en pressträff.

– Sverige ska ha ordning och reda i migrationspolitiken, det är vi överens om, men vi är inte överens om att man måste satsa på människor som är här i Sverige.

Partiet räknar med att reformen kostar 2,5 miljarder kronor per år om 50 000 personer deltar.

Kommer med krav

Den som inte genomför nystartsåret ska drabbas av konsekvenser i form av "påtagligt lägre bidrag", enligt C. Främst är det försörjningsstödet som ska minskas.

– Vi utesluter ingenting utom barnbidrag eftersom barnbidrag är en rättighet och viktigt för att undvika barnfattigdom, säger partiets ekonomiska talesperson Martin Ådahl.

Demirok kallar det för "en varm reform". Samhället ska göra allt som står i dess makt att hjälpa nyanlända ut i jobb.

Han går inte med på beskrivningen att C anpassat förslaget till en mer kravbaserad politik från SD eller högern.

– Herregud, nej. Jag har inte hört ett enda integrationspolitiskt förslag från Sverigedemokraterna de senaste åren.

Fakta: Intensivår

Källa: TT

Det finns redan i dag en integrationsåtgärd som kallas "intensivår", en frivillig del av Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Reformen infördes 2021, men första året deltog bara runt 800 personer och därför behöver åtgärden utvecklas och bli obligatorisk, enligt Centern.