En röst räddade Morgan Johansson

Justitieministern klarade riksdagens misstroendeomröstning med en rösts marginal.

Text: TT

Bild: Anders Wiklund / TT

Med en rösts marginal i riksdagen undvek Sverige en regeringskris.

– Sverige behöver inte mer politiskt spel som sätter käppar i hjulet för vår Natoansökan, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Om riksdagen hade riktat en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S) skulle Andersson ha valt att låta hela regeringen avgå. Men Johansson klarade sig med en rösts marginal. En misstroendeförklaring hade krävt 175 ja-röster. Högeroppositionen fick ihop 174.

Statsministern angrep efter omröstningen Moderatledaren Ulf Kristersson. Hon menar att Kristersson riskerade att försvåra Sveriges väg mot en Natomedlemskap genom att stödja Sverigedemokraternas begäran om att hålla en misstroendeomröstning.

– Han har valt att skapa osäkerhet i en tid när Sverige behöver ledarskap, handlingskraft och sammanhållning, säger Andersson.

Hon uppger att M:s, L:s och KD:s ”lättvindiga beslut” att stödja SD hade kunna få ”allvarliga konsekvenser” i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge.

På pressträffen efter omröstningen handlade dock flera frågor om i fall inte regeringen själv hade bidragit till att vägen in i Nato nu har försvårats. Natolandet Turkiet blockerar för närvarande Sveriges Natoansökan, bland annat med hänvisning till att Sverige inte gör tillräckligt mot kurdisk terrorism. Därför är den överenskommelse känslig som Socialdemokraternas har gjort med den partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, där S lovar att fördjupa samarbetet med kurderna i Syrien.

Överenskommelsen gjordes i höstas, men Socialdemokraterna var tvungna att åter bekräfta att den fortfarande gäller för att få Kakabaveh att lägga ned sin avgörande röst i tisdagens misstroendeomröstning.

På frågan om hur Turkiet nu kommer att reagera på att banden med Kakabaveh inte kapats, svarar statsministern:

– Frågan är väl varför man från oppositionens sida väljer att ställa ett misstroendevotum mot en minister givet att man vet att det sätter strålkastarljudet på Amineh Kakabaveh.

Enligt statsministern hade Kakabaveh önskemål om en ny överenskommelse, som S inte gick med på.

– Vi har inte gjort några eftergifter till Amineh Kakabaveh. Det kommer naturligtvis att noteras i Turkiet.

Magdalena Andersson understryker också att den överenskommelse, som gjordes i höstas, är mellan hennes parti och Kakabaveh.

– Så det har inget med Sveriges regerings Natoansökan att göra, säger statsministern.

Enligt en källa till Expressen har socialdemokrater hört av sig till kurdiska företrädare i norra Syrien får att få dem att uppmana Kakabaveh att inte ställa till med en regeringskris.

– Socialdemokratiska partiet har inte tagit några sådana initiativ. Det finns inget sådant som varit sanktionerat från mig, säger Andersson.

Statsministern är försiktig i sina kommentarer till vilka konsekvenser den politiska turbulensen de senaste dagarna fått för Sveriges Natoansökan.

– Det är klart att det påverkar bilden av Sverige i det här känsliga läget. Därför är det viktigt att vi nu kan blicka framåt och samarbeta för Sveriges bästa och svenska folkets säkerhet, säger Andersson.

***