Kakabaveh ser ut att rädda Morgan Johansson

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh tänker lägga ned sin röst i dagens misstroendeomröstning. Därmed ser hon ut att rädda justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Text: TT

Bild: TT

– Vi socialdemokrater står alltid upp för de uppgörelser vi gör, det kan man alltid lita på, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin till TT om avtalet S skrev med Kakabaveh i november förra året.

TT: Har ni förändrat avtalet på något sätt?

– Nej, det finns inget nytt, inget har hänt. Den överenskommelse som är från i november i fjol den gäller, säger Baudin.

Fakta: Amineh Kakabavehs krav

Punktlistan från förra sommarens regeringskris:

1. Bort med vinstjakten i välfärden och stoppa att miljarder går till riskkapitalister.

2. Stoppa religiösa friskolor.

3. Ta bort skatter för pensionärer med lägre inkomster än 16 000 kronor i månaden.

4. Höja statsbidraget till fattiga regioner och kommuner.

5. Utvärdera integrationsarbetet och arbetet mot hedersförtryck.

6. Stryka punkt 9 i januariavtalet om att inte arbeta för vinstförbud i välfärden.

7. Återställa värnskatten.

8. Återställa fastighetsskatten för miljardärerna.

Ett avtal ingicks med Socialdemokraterna i november förra året som handlar om kurdiska organisationer i Syrien.

Bland annat ska Socialdemokraterna fördjupa sitt samarbete med det kurdiska demokratiska unionspartiet PYD.

En annan del i avtalet lyder: "Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa statsaktörer som terrorister är oacceptabelt".

Källa: Amineh Kakabaveh och Socialdemokraterna

Kakabaveh har under morgonen sagt att hon tänker lägga ned sin röst i misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson klockan 12 i dag. Hon uppmanade Socialdemokraterna att göra ett offentligt uttalande om att uppgörelsen gäller.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har ställt sig bakom misstroendet mot Johansson men de saknar ett mandat för att fälla ministern.

Även Kakabaveh säger att överenskommelsen med Socialdemokraterna gäller. Hon hänvisar till en punktlista från regeringskrisen förra sommaren. Den upprätthålls delvis av Johansson, enligt Kakabaveh.

– Han har levererat när det gäller hedersfrågorna. Han är den första justitieministern som på allvar har tagit tag i hedersfrågorna, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Kakabaveh säger vidare att hon har funderat mycket under natten och att hon har haft flera möten och samtal med Socialdemokraterna. Hon bestämde sig på väg till tv-huset.

I november förra året släppte den politiska vilden, som tidigare tillhörde Vänsterpartiet, fram Magdalena Andersson som statsminister efter att ha ingått ett nytt avtal med S. Det innefattar ett fördjupat samarbete med det demokratiska unionspartiet PYD, det största politiska partiet bland syriska kurder.

Kakabaveh har vidare fått uttalanden om fortsatt stöd till kvinnor, kurdiska minoriteter och andra organisationer i Syrien, uppger hon. UD ska även uttrycka att den turkisk-kurdiska politikern Selahattin Demirtas ska friges.

Hon har också åberopat grundlagens demonstrationsfrihet och att Sverige inte ska utvisa medborgare.

– Man ska inte lyssna på Turkiet och hålla fast vid avtalen de gått in i för sju månader sedan, långt före medlemskapet i Nato, säger hon.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch reagerar starkt efter morgonens uppgörelse med den politiska vilden.

– Det här visar på vilka svaga grunder som Sverige egentligen styrs och att vi har en regering vars öde vilar på en enskild vilde på det här sättet. Jag tycker fortfarande att Magdalena Andersson borde tacka ja till vårt erbjudande. Det vore bättre för den stora övergripande frågan om Sveriges Natoansökan, säger hon till TT.

Busch sade i söndags att om statsministern gjorde sig av med Morgan Johansson skulle KD inte medverka i några misstroendeomröstningar fram till valet.

– Efter Amineh Kakabavehs något lösa besked på morgonen ser jag stora fördelar för Sveriges del om vi kan skicka den starka signalen att vi har löst ut en enskild politisk vilde på den absoluta vänsterytterkanten, säger Busch.

Misstroendeomröstningen klockan 12 i dag samlar alla riksdagens 349 ledamöter. Den som är sjuk eller frånvarande får inte kvittas ut.

Förutsättningarna är som följer: om Morgan Johansson får en majoritet av rösterna emot sig, 175 stycken eller fler, tvingas han att avgå. Annars kan han sitta kvar.

Om Johansson fälls har statsminister Magdalena Andersson (S) sagt att hon avgår – och därmed hela regeringen. I söndags öppnade hon dock för att låta justitieministern gå och ändå sitta kvar.

***