Januariregeringen fyller 1 år: Attackeras från både höger och vänster

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

Stockholms Handelskammare drog på tisdagsförmiddagen fulla hus. På plats fanns folk från Sveriges näringsliv, och två paneler med politiska bedömare och tidigare politiker som skulle diskutera vad januariavtalet hittills har betytt för Sverige.

Vad handelskammaren tyckte var tydligt. Inledningsvis talade moderatorerna om politikernas ”reformskulder”, och när de inbjudna gästerna fick rösta om sitt förtroende för januaripartierna och deras avtal, var det övervägande lågt.

Mikael Odenberg, före detta moderat försvarsminister, jämförde avtalet med decemberöverenskommelsen, som säkrade den S-ledda regeringen makten förra mandatperioden.

– En likhet är att ingen av de här uppgörelserna bygger på en gemensam idé utan på vad man är emot. De syftar också på att komma förbi de faktiska majoritetsförhållandena, vilket i DÖ innebar att M lovade att inte driva sin politik om det fanns en majoritet för den. I januariöverenskommelsen lovar regeringen att driva en politik de gått till val på att vara emot.

Han fortsatte:

– Båda överenskommelserna framstår för varje normalt funtad väljare som obegripliga, och det är detta vi ser i statistiken, sade Odenberg och pekade på opinionsundersökningen som nyss gjorts i salen.

Stefan Stern, tidigare S-statssekreterare, hävdade att Socialdemokraterna genom avtalet förlorat mer makt än de kanske väntat sig.

– Den sakpolitiska makten är på flera sätt frånskuren regeringsmakten, sa han och drog tre exempel:

–  För det första administrerar man någon annans politik. För det andra ser vi hur det bildas nya familjer i parlamentet som kör över regeringen och de andra partierna i överenskommelsen. För det tredje så kommer vi så småningom att se att de 73 punkterna inte innehåller allt i verkligheten utanför, och då kan det skapas majoriteter i de gamla allianspartierna.

Mest svartsynt var nog ändå tidigare förra V-ledaren Gudrun Schyman. På frågan hur hennes analys av nuläget såg ut, svarade hon ”katastrofalt illa” och hävdade att det medborgerliga förtroendet för demokratin är hotat.

– Tilltron i politiken i stort minskar väldigt snabbt och de som vinner på det just nu är SD. Det är fullständigt strömhopp dit, många socialdemokrater som tidigare har sett på sig själva som födda socialdemokrater som kommer att dö som socialdemokrater. När de byter går de inte att få tillbaka.

– Det är en väldigt allvarlig utveckling med ett parlamentariskt läge som är fullständigt handfallet inför de stora hoten som vi står inför, där det behövs en modig politik.

På frågan om det var fel av Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet att släppa fram regeringen sa hon:

– Ja, det tror jag.

Lars Leijonborg, tidigare folkpartiledare, harklade sig:

– Jag brukar inte hålla med Gudrun men det är på sikt oroande för tilltron till politiken, sa Leijonborg som ändå var den av de fyra som hade högst tilltro till januariavtalet.

Den andra gruppen på scen utgjordes av politiska proffstyckare: SvD:s Maria Ludvigsson, Sydsvenskans Heidi Avellan och Katalyschefen Daniel Suhonen. Den sistnämnde, som är en återkommande kritiker av sitt eget partis agerande, skrädde inte orden om januariavtalet:

– Det är som en föräldrafri fest där Martin Ådahl (Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, reds. anm.) får precis vad han vill: här är nyckeln till barskåpet – kör!

– Det är kanske en är en som föräldrafri fest men det är det som har fungerat bäst hittills. Decemberöverenskommelsen var inte så bra med här finns i alla fall ett politiskt innehåll i alla fall som man är överens om att leverera, sa Heidi Avellan.