Kristdemokraterna: Här är Busch Thors främsta utmanare till partiledarposten

Text: Kristoffer Törnmalm & Janne Sundling

Bild: TT

Ebba Busch Thors första partiledarår var svåra. Falangkonflikter fanns inbyggda i partiledningen. Hon ville dra åt höger medan de andra två, Jakob Forssmed och Emma Henriksson, var mer av socialliberaler.

– Det var jättetrista partistyrelsemöten bitvis, där de som inte stödde henne markerade väldigt tydligt, säger partiets nye viceordförande Bengt Germundsson.

Valresultatet gav Busch Thor pondus som ledare. Rikstinget i november stärkte den  ytterligare. Med bred majoritet fick hon sin vilja igenom i striden om migrationen.

– Det här rikstinget var hennes, det första som verkligen var det, säger en partiledaren närstående person.

Inget tyder på att hon vill kliva av förrän om åtminstone ett val, kanske inte förrän efter 2026. Hotet mot henne är om partiet närmar sig riksdagsspärren igen.

LÄS OCKSÅ: Partiledarna spelar en allt större roll – vem tar kontrollen över 20-talet?

Flera nämner Busch Thors förtrogne i partistyrelsen, Andreas Carlson, 32, som möjlig efterträdare. Han är från Jönköping och var partiledarens »stand in« i riksdagen innan hon kom in. Kanske är det problemet för Carlson: han har blivit en del av etablissemanget som han en gång agerade motsats till.

– När Hägglund lämnade sågs Jakob Forssmed som en förlängning av honom. Andreas ses som detsamma av Ebba. Om det sedan ligger honom i fatet beror på hur Ebba lämnar, säger en kristdemokrat.

Ett annat namn som hörs är Erik Slottner, 39, borgarråd i Stockholm, en plats som väl ingen förutom Ulf Kristersson avancerat från. Även Martin Hallander, 26, Malmökillen som blev mobbad som ung men sträckte på ryggen och blev ledare för KDU. Skicklig debattör, men gör han karriär efter ungdomsförbundet? Företrädaren Christian Carlsson, 32, är nu tjänsteman på riksdagskansliet, ett bevis på att posten inte är lika med raketkarriär. Ett mer otippat namn är Botkyrkapolitikern Yusuf Aydin, 37, som nu har plats som ersättare i partistyrelsen.

Fast en rutinerad partigängare ser en numerologisk logik och påminner om det historiskt gynnsamma, åtminstone för kvinnor, med namn som börjar på E, däremellan två valfria konsonanter, och slutar på A: Ebba (Busch Thor), Ella (Bohlin) eller Emma (Henriksson).

I Halland pratar KD om »Ella-effekten«. Ella Kardemark, 36, är också ny ersättare i partistyrelsen och stark kommunpolitiker i Halmstad, dotter till tidigare riksdagsledamoten Lars Gustafsson, och nära att kryssas in i riksdagen.

– Hon behöver växa till sig och visa vad hon kan utanför kommunen. Men precis som Ebba började hon som kaxig kommunpolitiker, säger en kristdemokrat.

Här är möjliga efterträdare till Ebba Busch Thor:

Andreas Carlson 32 år, riksdagen, gruppledare.

Erik Slottner 39 år, borgarråd i Stockholm.

Ella Kardemark 36 år, kommunalrådi Halmstad.

Här kan du läsa om alla partiledare och deras möjliga efterträdare:

– Nyamko Sabuni, Liberalerna

– Ulf Kristersson, Moderaterna

– Stefan Löfven, Socialdemokraterna

– Per Bolund & Isabella Lövin, Miljöpartiet

– Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

– Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

– Annie Lööf, Centerpartiet

– Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

– Här är 27 personer som kommer prägla politiken under 2020-talet