Moderaterna: Här är Ulf Kristerssons främsta utmanare till partiledarposten

Text: Kristoffer Törnmalm & Janne Sundling

Bild: TT

Det är skillnad på att känna sig kallad och att faktiskt vara det. Tobias Billström, 45, känner nog att det är dags. Men tycker någon annan att han ska bli partiledare? Eller Irene Svenonius, 51, finansregionråd i Stockholm som på pappret skulle ha en chans, men som under överskådlig tid kommer att kopplas ihop med svarta rubriker om Nya Karolinska.

Skulle Ulf Kristersson gå i dag vore det mest naturligt att Elisabeth Svantesson, 52, tar vid. Eller Johan Forsell, 40, som i tider av hårda tag och trygghetsfrågor stärkts internt, men misslyckades som stabschef hos Reinfeldt.

– Moderaterna har gått ner i spagat mellan konservativt och liberalt. En del tycker det är skönt när vi har neråt 15 procent, då kan man vara äkta. Det ger plats åt dumkonservativa som är egna varumärken och fyller sitt Twitterflöde, säger en partist.

Ulf kristersson går sannolikt inte förrän efter valet 2021. Då kan det vara dags att revidera vad »hemma« betyder. Med Reinfeldt blev M partiet där landets skarpaste politiska hjärnor fanns: de red ut finanskriser och hade Europas bästa finansminister. När Sverige går in i en lågkonjunktur lär ekonomiska frågor bli viktigare än hur många invandrare som inte ska få komma hit.

LÄS OCKSÅ: Partiledarna spelar en allt större roll – vem tar kontrollen över 20-talet?

Niklas Wykman, 38, fostrades under Borg och gör inget hellre än skriver ekonomiska rapporter internt. Tidigare Muf-ordförande, ledare i »Pojkarna« och en slug spelare. Har efter frysboxen under Anna Kinberg Batra blivit skattepolitisk talesperson. Men är mer finansministertyp än partiledare.

– Han kan vinna på att han är just kunnig, säger en moderat.

Kompis med Wykman, fast flicka,är Josefin Malmqvist, välutbildad 32-årig skåning som etablerat sig i Stockholms län och sitter i riksdagen. Har höjt M-kvinnornas anseende under sin tid som ordförande.

En annan skåning är Maria Malmer Stenergard, 38 år, jurist som tidigare skötte skattepolitiken, och i dag har migrationsfrågorna.

– Sedan är hon inte stockholmare, inte malmöit utan från Åhus. Rejäl, liksom, säger en partikamrat.

Sidledsspelare är tidigare EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, 43, och sittande parlamentarikern Tomas Tobé, 41. Fjellner har ingen plattform annat än att han leder Idégruppen. Tobé är en riktig överlevare. Han har haft höga positioner sedan Reinfeldt, och styrde om partiets politik kring lag- och ordning, men imponerade inte som partisekreterare. Tobé hade även ett finger med i Anna Kinberg Batras befordran.

– Så någon slags »skills« har han, kanske kan han få in sig själv nästa gång, säger en moderat.

Här är personerna som kan ta över efter Kristersson:

Josefin Malmqvist 32 år, riksdagen, ordförande i M-kvinnor.

Maria Malmer Stenergard 38 år, riksdagen, talesperson migration.

Johan Forssell 40 år, riksdagen, talesperson rättsfrågor.

Här kan du läsa om alla partiledare och deras möjliga efterträdare:

– Nyamko Sabuni, Liberalerna

– Ulf Kristersson, Moderaterna

– Stefan Löfven, Socialdemokraterna

– Per Bolund & Isabella Lövin, Miljöpartiet

– Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

– Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

– Annie Lööf, Centerpartiet

– Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

– Här är 27 personer som kommer prägla politiken under 2020-talet