Nya turkiska krav försvårar svensk Natoprocess

Turkiets president ställer nya krav för att släppa in Sverige i Nato – att medlemskapsförhandlingar med EU återupptas.Därmed försvåras Sveriges väg in i Nato ytterligare.

Text: Peter Wallberg / Maria Davidsson / TT

Bild: TT

Senare i dag ska statsminister Ulf Kristersson (M) och president Recep Tayyip Erdogan mötas tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Vilnius.

Men redan innan Erdogans plan lyfte från Ankara kom ett bakslag för den svenska regeringen. Erdogan kastar in nya krav på Sverige.

I ett tv-sänt framträdande inför avresan till Natomötet i Litauen säger Erdogan att Turkiet stödjer Sveriges ansökan om Nato-medlemskap – om EU återupptar de frysta förhandlingarna om att låta Turkiet gå med i unionen.

– Först: Öppna vägen för Turkiets medlemskap i Europeiska unionen och sedan kommer vi att öppna upp för Sverige, liksom vi gjorde för Finland, säger han.

Tar tid

EU lade medlemskapsförhandlingarna med Turkiet på is till följd av kuppförsöket i Turkiet 2016 och dess efterspel. Att få igång förhandlingarna igen är ingenting som Nato råder över, och inte heller Sverige ensamt.

Det är dock oklart exakt vad Erdogan menar med sitt krav. Om han menar att EU-förhandlingarna faktiskt måste återupptas innan Turkiet ratificerar den svenska Natoansökan så kommer det att ta tid.

Mötet mellan Kristersson och Erdogan sker dagen innan de 31 Natoländernas ledare inleder sitt tvådagars toppmöte i den litauiska huvudstaden.

Hoppas på besked

Den svenska regeringen hoppas att under dessa dagar få ett positivt besked om att Turkiet tänker ratificera det svenska Natomedlemskapet. Men Erdogans nya krav försvårar för ett sådant besked.

Sveriges och Turkiets utrikesministrar träffades i Bryssel i torsdags för att stämma av arbetet med det avtal länderna slöt för ett år sedan. Avtalet syftar till att Turkiet ska godkänna ett svenskt Natomedlemskap i utbyte mot att Sverige bland annat intensifierar kampen mot terrorism och öppnar upp för vapenexport till Turkiet.

Den svenska regeringen anser att det avtalet nu är uppfyllt.