SCB: Rödgröna leder i opinionen – SD backar mest

Socialdemokraterna ökar med hela 4,3 procentenheter – samtidigt som Sverigedemokraterna backar med 2,3 procentenheter, enligt SCB:s första partisympatiundersökning efter valet.

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna

Text: TT

Bild: Tim Aro / TT

Socialdemokraterna får 34,6 procent, en statistiskt säkerställd ökning med 4,3 procentenheter sedan valet i september.

– Man bryter vallöften och rycker på axlarna, det är klart att det straffar väljarna, säger Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare om S uppgång och regeringsunderlagets tapp.

Även Vänsterpartiet ökar i mätningen, med 0,9 procentenheter till 7,6 procent.

– Det är klart att jag är glad över att vi ökar, regeringen och Sverigedemokraterna sviker vallöften, säger Hanna Gedin, V:s biträdande partisekreterare.

Sverigedemokraterna minskar mest

Jämfört med valresultatet visar partisympatiundersökningen för november ett säkerställt minskat stöd för tre partier. Mest minskar stödet för SD, med 2,3 procentenheter till 18,2 procent. Den nedgången är också statistiskt säkerställd.

Centerpartiet minskar med 1,3 procentenheter till 5,4 procent och Miljöpartiet med 0,7 procentenheter till 4,4 procent.

För regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är förändringarna så små att de ligger inom felmarginalen. Moderaterna noterar 18,9 procent, en nedgång med 0,2 procentenheter.

– Vi vet att mätningar både kan gå upp och ner, det viktigaste nu är att få ordning på problemen i landet. Den här regeringen har suttit sex veckor, det här kommer att ta tid, säger M:s partisekreterare Karin Enström.

– Den viktigaste mätningen är valresultatet, och där fick vi ett tydligt mandat, säger Enström.

Johan Ingerö (KD): "Inte oroad"

Kristdemokraterna får 4,9 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter.

Men KD:s partisekreterare Johan Ingerö är inte oroad.

– Nej, det är 3 år och 9 månader kvar till nästa riksdagsval. Vi har just påbörjat det omfattande renoveringsarbete som Sverige behöver, säger Ingerö.

Liberalerna ligger precis ovanför riksdagsspärren på 4,1 procent, vilket är en nedgång med 0,5 procentenheter.