Utan bagage och omtyckt av alla – så ska Baudin styra upp S

Socialdemokraternas nya partisekreterare Tobias Baudin ska vända partiets kurva. Räkna med att han kommer att höras – och synas.

Text:

Bild: Christine Olsson/TT

»Du tackade ja och då var det inte svårt för en samlad valberedning att nominera Tobias Baudin. Det känns fint och det känns stort.«

Det tidigare kommunalrådet Elvy Söderström såg nöjd ut när hon presenterade den långa Lulebon som valberedningens förslag till ny partisekreterare vid presskonferensen på Sveavägen 68. Den fackliga ordföranden från Hertsön i Luleå har gått den långa vägen från rollen som maskinist på ishallen, in i facket via rollen som arbetsplatsombud och vidare upp i hierarkin med en kort period i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. 

Elvy Söderström var glad. Tobias Baudin själv var glad. Tidens chefredaktör Payam Moula var glad, Reformisternas andlige ledare Daniel Suhonen likaså. De så kallade högersossarna var också glada. 

Alla jublade. 

Norrlänning med sportintresse

Namn: Tobias Baudin.

Ålder: Född 1974 i Luleå.

Bakgrund: Fackligt aktiv i Kommunal. Senare vice ordförande i LO innan han blev ny Kommunalordförande.

Aktuell: Föreslagen som ny partisekreterare för Socialdemokraterna. 

Kuriosa: Spelade basket som ung. Är 190 centimeter lång. Håller på Luleå Hockey. Hans bror var tidigare ordförande för Luleå Fans.

Vid första anblick verkade stödet grundmurat. Från golvet och upp i partiledningen, precis så som partiet vill att det ska gå till men som det alltmer sällan gör. Med ett år kvar till valet har Socialdemokraterna valt den som ska sekondera Magdalena Andersson genom valrörelsen och som ska entusiasmera och hålla samman partiet. Ansvaret föll på en Luleå Hockey-supporter som brukar beskrivas som lugn, men tydlig. Som uppskattad av de flesta, och som en som axlar ansvaret i takt med att uppgiften växer. 

Men det har varit på den fackliga sidan. Nu tar Tobias Baudin steget in i rikspolitiken på riktigt. Läget är inte helt enkelt. Den förra partisekreteraren har kritiserats för att ha hörts för lite och för att inte ha varit ute tillräckligt mycket i debatten. En nystart krävs, det är många som Fokus pratat med överens om. Men på vilket sätt?

Och är Tobias Baudin rätt man för jobbet?

– Han är ett exempel på en svunnen tid från socialdemokratin. Det var ingen ovanlig resa förut, men i dag är den inte lika vanlig, säger en S-källa.

Vägen in i politiken är väldokumenterad nu. Tobias Baudin kom upp sig lokalt i Kommunal ungefär samtidigt som han fick ett mandat in i fullmäktige för Socialdemokraterna, men han lämnade ganska snabbt partipolitiken i Luleå. Som kommunfullmäktigeledamot såg han sig inte bara som folkvald utan också som arbetsgivare, vilket enligt honom kunde innebära att han satt på två stolar. 

Det var Baudins första vägval. När han runt millennieskiftet för första gången tvingades välja mellan partipolitik och facklig verksamhet valde han Kommunal.

Kommunalrådet Karl Petersen var kommunstyrelsens ordförande under Tobias Baudins formativa år i Luleå. Starke man, brukar man i folkmun kalla sådana som han. I dag har Petersen ett litet förlag, men för femton år sedan gick allt i Luleå genom honom. Han var med på vimmelbilder tillsammans med sin fru Ewa, själv riksdagsledamot för samma parti i nio år. 

På den tiden låg Luleå kommun i konflikt med Kommunal i ett par frågor. Den ena handlade om ett helgavtal om att anställda fick mer pengar om de jobbade helgdagar. Den andra handlade om delade turer. Tobias Baudin och Karl Petersen satt på olika sidor av förhandlingsbordet. 

Facket var emot avskaffandet av helgavtalet, kommunen för. Det slutade med att Baudin vann.

Det var den typen av intressekonflikter som Tobias Baudin ville undvika. Hellre att representera Kommunal fullt ut än att dessutom ha lojalitet till arbetsgivaren, även om det råkar vara en socialdemokratiskt styrd kommun.

– När han berättade för mig att han efter kort tid ville lämna fullmäktige ville han verkligen betona att skälet var att han hamnade på två stolar. Han ville vara kommunal fullt ut. Det var därför han valde den vägen. Det är ett gott betyg åt en facklig representant som jobbar i det kommunala, säger Karl Petersen i dag. 

Populär fackpamp. Tobias Baudin under Kommunals kongress 2016.

Baudins karriär i facket har varit uppskattad av många, men den har inte varit helt okontroversiell. I sin roll som ordförande för Kommunal har han flera gånger hamnat i konflikt med andra inom rörelsen. Ta bara 2019. Kommunal beslutade sig då för att sluta sponsra Socialdemokraterna ekonomiskt. Tobias Baudin sa i en intervju med Kommunalarbetaren att pengarna gör mer nytta i det egna fackförbundet. Tyckare var oense kring huruvida det var bra eller inte, Lena Mellin på Aftonbladet kallade det till exempel för ett myteri medan Göran Greider applåderade beslutet. 

Själv sa han att fackets samverkan med det socialdemokratiska partiet skulle leva vidare, men under andra former än tidigare.

Efter det har han fortsatt att sätta press på andra parter än dem han företräder. I förhandlingarna kring las valde både Kommunal och IF Metall att ansluta till den överenskommelse som slöts mellan Svenskt näringsliv och PTK medan övriga LO-förbund sa nej.

– Han har axlat rollerna han fått på ett bra sätt, han har klarat att företräda sina medlemmar när han var på LO eller Kommunal men ändå varit lojal med S som parti. Det är en svår balansgång, den är inte enkel, säger en S-källa till Fokus. 

Karriären har gått spikrakt uppåt, men det finns en hel del att ta tag i för en partisekreterare i det största partiet, både internt och externt. 

Internt finns det farhågor från både höger och vänster om att den andra falangen ska få för mycket inflytande. Röster mer till höger i partiet oroar sig över Reformisterna som har kraftsamlat inför kongressen och lagt fram en rad förslag som skulle driva partiet längre vänsterut. Från vänster är man orolig för att partiet ska fortsätta kompromissa bort ekonomiskt viktiga frågor i sitt samarbete med Centerpartiet, en kritik som fanns redan under januariavtalet och som fortsatt höras i samband med senaste budgeten. 

Lag under förändring. Lena Rådström Baastad har fått kritik för att vara osynlig under Stefan Löfvens ledning. Av allt att döma kommer Magdalena Andersson ge Tobias Baudin större utrymme.

Sedan har vi sorgebarnet LO-medlemmarnas väljarflykt. I senaste mätningen från SCB hade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tillsammans högre stöd bland LO-medlemmar än vad Socialdemokraterna hade.

I förra mätningen fick Socialdemokraterna stöd av 35,1 procent av LO-väljarna. Sverigedemokraterna stöttades av 25,8 procent. Främst är det männen som röstar på SD, kvinnorna stöttar fortfarande Social­demokraterna. 

 En S-källa som Fokus pratar med säger att det är den striden som man måste ta, den om de flyende LO-väljarna. Visst finns det väljare att locka från Vänsterpartiet och Miljöpartiet också, men de rösterna handlar mer om en omfördelning till vänster än om en stärkt position i det nuvarande politiska landskapet. För att komma åt LO-väljarna har man nu utsett en partisekreterare som först var central i LO som vice ordförande och sedan ordförande i Kommunal under en period där många väljare lämnade Socialdemokraterna för Sverigedemokraterna. Det finns interna röster som ifrågasätter om en tidigare så centralt placerad LO-man verkligen har de rätta verktygen för att vinna tillbaka väljarna. 

Men motröster saknas inte, och många har goda argument. Kommunal har inte haft samma väljartapp på senare år som många andra mer manligt dominerade LO-fack. Under Tobias Baudin har förtroendet för facket ökat, även om det var från låga nivåer efter kommunal-skandalen för några år sedan där facket bland annat drev resturangen Metropol Palais, skandalrestaurangen som bland annat blev känd för att ha haft nakenshower.

– Han är nog en gedigen folkrörelsesosse. Han började ju som maskinist i Luleå kommun. Jobbade i isarenan. Han har kommit från botten uppåt och han har en bra bakgrund, säger Karl Petersen.

Socialdemokraternas partisekreterare

1896–1901: Karl-Magnus Ziesnitz 

1901–1911: Carl Gustaf Theodor Wickman 

1911–1916: Fredrik Ström 

1916–1940: Gustav Möller 

1924–1926: Rickard Lindström (tf) 

1930–1933: Rickard Lindström (tf) 

1933–1940: Anders Nilsson (tf) 

1940–1945: Torsten Nilsson 

1945–1948: Sven Andersson 

1948–1962: Sven Aspling 

1962–1982: Sten Andersson 

1982–1992: Bo Toresson 

1992–1994: Mona Sahlin 

1994–1996: Leif Linde 

1996–1999: Ingela Thalén 

1999–2004: Lars Stjernkvist 

2004–2009: Marita Ulvskog

2009–2011: Ibrahim Baylan

2011–2016: Carin Jämtin

2016 –: Lena Rådström Baastad

Tobias Baudin verkar inte ha färgats av skandalen, utan ser snarare ut att ha fått skjuts i stödet efter att ha städat upp i facket. Inom S tycker man att han varit modig i sättet han fört fram Kommunals intressen när LO-facken varit oense i förhandlingar, och att han kunnat hålla en bra balans i relationen med partiet.  

Med mindre än elva månader kvar till valet 2022 har Socialdemokraterna mycket att göra. I veckan krävde Vänsterpartiet att las-förslaget som förhandlades fram mellan PTK och näringslivet ska bordläggas till efter valet, vilket innebär att Socialdemokraterna får ännu en fråga som kan göra vägen till en ny mandatperiod ännu snårigare än vad den redan är. Partiet har visat uppslutning bakom både Tobias Baudin och Magdalena Andersson inför kongressen i början av november, men källor inom partiet tycker fortfarande att det finns mycket som måste göras . Att gifta ihop rösterna till höger i partiet med rösterna som vill se mer vänsterpolitik blir en av den nya partiledningens största utmaningar, utöver att sy ihop ett stabilt regeringsunderlag. 

Man kan räkna med att Tobias Baudin kommer att vara mer synlig i debatten än sin företrädare, tror flera socialdemokrater som Fokus har pratat med.

– Jag tror inte att han har tagit uppdraget med mindre än ett löfte att han ska få en aktiv roll. 

Det är svårt att hitta någon som uttrycker sig kritiskt om Tobias Baudin. Han ses som rätt person på rätt plats. Förutom fina resultat är han en skicklig kommunikatör, menar man. För ett parti som vill växa i valet är han den röst som behövs.

Till skillnad från många andra som omnämnts både som potentiella partiledare och partisekreterare innan det stod klart att det skulle bli Magdalena Andersson och Tobias Baudin har inte den kommande partisekreteraren något bagage med sig från ungdomsförbundet. Han har nominerats från både traditionella höger- och vänsterdistrikt runtom i Sverige. Både S i Skåne och högerdistrikt som Stockholms län valde honom, vilket innebär att hans mandat är starkt. 

– Jag tror inte att det finns någon bättre än han. Vid sidan av Magdalena, kan man säga. Hon är ändå viktigast i sammanhanget, säger Karl Petersen.