Sjöstedt avgår – här är tre potentiella ersättare

Text: Kristoffer Törnmalm & Janne Sundling

Bild: TT

Med hustrun Ann Måwe som ambassadör i Vietnam, med medföljande 12-åriga tvillingar, avgår Sjöstedt redan på kongressen i maj.

Men vem tar över?

Vänsterpartiet har traditionellt vacklat mellan att vara vänsterpopulister och ett parti som vill göra skillnad genom att påverka. De var framgångsrika med det senare förra mandatperioden. Men nu? När det rent av står i januariavtalet att de »inte kommer att ha inflytande över den politiska utvecklingen«.

I september i höstas krävde 24 partimedlemmar en »ny och radikalare inriktning« för V, och de var inte vilka som helst. Bakom stod ordförandena i Storstockholm, Göteborg och Malmö och tre riksdagsledamöter.

Det är också ett parti som vet att de skördar framgångar när S har motgångar bland väljarna, på att vara mer socialdemokrater än S är själva. Upplagt för vänsterpopulism alltså, en roll som Sjöstedt inte är helt bekväm i, men som under Gudrun Schymans ledning gav partiet 12 procent.

Nummer två i partiet, vice ordföranden Nooshi Dadgostar, 34, pekas också ut som den troliga efterträdaren till Sjöstedt. Fast Ulla Andersson, 56, ekonomisk-politisk talesperson, ska inte räknas ut, säger V-källor. Mer åt Sjöstedthållet, men gillas av alla i partiet.

LÄS OCKSÅ: Partiledarna spelar en allt större roll – vem tar kontrollen över 20-talet?

Annars talas det om de framgångsrika företrädarna i storstäderna; som den karismatiske V-ledaren i Göteborg, Daniel Bernmar, 37, som i valet 2018 gjorde ett »Schymanresultat«. Eller Clara Lindholm, 33, i Stockholm. Båda har gått från att styra ihop med S och MP till att nu vara i opposition. Men att ta ett direktkliv från kommunalpolitiken till nationella nivån är ingen tebjudning och kan vara ett riskprojekt. Att Rossana Dinamarca, 45, som var motkandidat när Sjöstedt valdes i januari 2012, skulle ställa upp på nytt anses däremot föga troligt.

Ett evigt komplex för V är hur representationen fördelar sig mellan akademiker och arbetare. Relationen till den fackliga rörelsen är komplicerad, och det är en evig önskan att göra inbrytningar i LO-leden. Priset för att trycka på gult i stället för rött i statsministeromröstningen i januari 2019 var att Sjöstedt fick träffa LO-styrelsen och att LO:s Karl-Petter Thorwaldsson kom till Vänsterdagarna i november. Men Kaj Raving, 45, som jobbat som metallarbetare i 19 år och sitter i partiets VU, missade riksdagsplatsen förra hösten och jobbar i dag i Hyresgästföreningen i Kalmar.

Här är potentiella ersättare till partiledarposten:

Nooshi Dadgostar 34 år, riksdagen, vice partiordförande.

Daniel Bernmar 37 år, oppositionsråd i Göteborg.

Clara Lindblom 33 år, oppositions-råd i Stockholm.

Här kan du läsa om alla partiledare och deras möjliga efterträdare:

– Nyamko Sabuni, Liberalerna

– Ulf Kristersson, Moderaterna

– Stefan Löfven, Socialdemokraterna

– Per Bolund & Isabella Lövin, Miljöpartiet

– Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

– Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

– Annie Lööf, Centerpartiet

– Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

– Här är 27 personer som kommer prägla politiken under 2020-talet