20 omistliga reaböcker

Text:

På torsdag börjar årets bokrea. Utbudet är enormt när bokförlagen rensar lagerhyllorna, och det innehåller en svåröverblickbar mängd omistliga titlar.

Här är några:

Det vimlar av Nobelpristagare i reabackarna. En samlingsvolym med Imre Kerteszs böcker »Mannen utan öde«, »Fiasko« och »Kaddish för ett ofött barn« för några tior torde vara det tidiga årets säkraste investering. Bland pristagarna finns också Orhan Pamuk (»Herr Cevdet och hans söner«, »Det nya livet«, »Pappas resväska«, »Istanbul: minnen av en stad«), Elfriede Jelinek (»Michael: en ungdomsbok för det infantila samhället«) och Doris Lessing (»Alfred och Emily«).

Joyce Carol Oates ger lika mycket kvalitet för de små pengarna (så anser ju många att hon också borde tilldelas Nobelpriset). På rean finns »Dödgrävarens dotter«, byggd kring hennes farmors levnadsöde, och den ras- och klassladdade »Svart flicka, vit flicka«.

»Den amerikanska drömmen« av Susan Faludi är en fascinerande resa genom USA efter 11 september som ger nya perspektiv på vad det nationella traumat gjort med det stora landet.

Och är man inne på USA kan man ju lika gärna plocka på sig ett exemplar av Barack Obamas tidigt författade självbiografi »Min far hade en dröm«.

En annan självbiografi: PO Enquists »Ett annat liv«, som går för en femtiolapp på rean. Oförskämt billigt för att få läsa om författarens berättelse om sin tillnyktring. Peter Englunds »Stridens skönhet och sorg«, där han skildrar första världskriget genom en stor mängd korta berättelser, kostar dubbelt så mycket men är ett lika säkert köp.

Fler böcker på min lista, att läsa själv för första gången eller att ge bort:

Den danske journalisten och debattören Carsten Jensens roman »Vi de drunknade«, där han berättar om fyra generationer sjöfarare.
»Vems islam« av Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria vid Umeå universitet. Ska ge en balanserad bild av islam och världens muslimer. Har känts som måste-läsning sedan den kom ut 2008.

»Slottet i skogen« blev Norman Mailers sista bok. Mastodontprojekt om Adolf Hitler.

»Fisk och kultur« av Sjón. Hyperkreativ och egensinnig islänning, en litteraturens Björk. (De började för övrigt sina karriärer tillsammans i bandet Sugarcubes där Björk sjöng och Sjón spelade luftgitarr. Sedan dess har de samarbetat regelbundet).

Filmatiseringen av Cormack McCarthys bok »Vägen« hade nyligen svensk biopremiär. Berättelsen är gastkramande men fullkomligt omöjlig att slita sig ifrån.