Adaktusson i Fokus

Text:

Statsminister Fredrik Reinfeldt gav åtminstone ett klart besked i intervjun i senaste numret av Fokus – han stannar kvar som partiledare för moderaterna över nästa val. Lars Adaktusson är en av Sveriges allra bästa intervjuare och Fredrik Reinfeldt visste att det inte skulle gå att komma undan med svepande svar. Det är just därför vi har valt att anlita Lars.

Nu har ju Lars Adaktusson även andra uppdrag, vid sidan av intervjuerna i Fokus. Han skriver krönikor i Metro och agerar som moderator med mera. För en tid sedan blev han, tillsammans med andra journalister och statsvetare, inbjuden av Kristdemokraterna för att prata om det allmänna politiska läget på partiets kick-off. Inget konstigt i det, framförallt eftersom Lars delat med sig av sina analyser även till de andra riksdagspartierna vid liknande tillställningar. Konstigt blev det först när det kom uppgifter i medier om att vissa kristdemokrater blivit så exalterade av Lars framträdande att de, enligt uppgift, tyckte att han gott kunde bli partiledare.

Jag ringde upp Lars för att höra om hans syn på saken. Han var lika förvånad som jag över uppgifterna och försäkrade att han på intet sätt kandiderade till partiledarposten i något parti. Han är inte heller medlem i något parti. Det är journalist han alltid varit ända in i själen, och det är journalist han vill fortsätta vara. Det var därför han lämnade ett betydligt mer välbetalt uppdrag för att skriva i Fokus. Spekulationerna då? Tja, om man ska utläsa något ur dem så handlar det nog mer om i vilket skick partiet är.