Äktenskap med förhinder

Text:

Mona Sahlin tvingades under förödmjukande former backa från sin plan att stänga ute vänsterpartiet och forma ett regeringsalternativ med miljöpartiet. Ett par partiledare senare går det däremot bra för Stefan Löfven att göra samma sak. Slutbråkat i det rödgröna lägret? Knappast. Maggie Strömberg har tittat närmare på vad som väntar om opinionsvindarna håller i sig och Sverige byter regering efter höstens val.

Förutsättningarna för ett maktövertagande har knappast försämrats av de turer och krumbukter alliansregeringen bjudit på i konstitutionsutskottets utfrågningar om Vattenfalls köp av Nuon. Maud Olofssons tidigare statssekreterare Ola Alterå fick en fråga om Fokus avslöjande av det kostsamma sidoavtal som Vattenfall skrev med Nuons ägare. Alterå försökte sig på en klassisk »fuldementi« genom att säga att avtalet inte alls varit hemligt. Nej, det var inte hemligt att det fanns ett avtal, men innehållet var definitivt hemligt fram till att Fokus skrev om det. Vattenfall hade tidigare gjort ett liknande försök att döda vår story, med klent resultat. Så gott som samtliga nyhetsmedier har refererat Gunnar Lindstedts text.

Maud Olofsson själv dök aldrig upp i KU och drog på sig kritik från höger till vänster. En liten tröst i sammanhanget erbjuder vår krönikör Klas Eklund som i efterhand ger henne rätt i att alliansens energiuppgörelse 2011 inte skulle leda till utbyggd kärnkraft. Kärnkraften har helt enkelt blivit för dyr, konstaterar nationalekonomen.

På kulturen skriver Clara Törnvall om Whitney Houstons tragiska liv och den bok som hennes mamma nu kommer ut med. Lunchen intas i sällskap med SJ-chefen Crister Fritzson. Och så till sist Lotta Lundgren som fått erfara näthatet i en lite oväntad skepnad – 70-åriga Birgit.