Alla hjälper till för att göra Sverige trångt

Text:

Tio av Sveriges 290 kommuner har en person eller färre per kvadratkilometer. Ingen, inte ens det ovanligt kosmopolitiska Sundbyberg med mer än 5 000 invånare per kvadratkilometer, når upp till storstäder som Londons, Paris eller New Yorks befolkningstäthet. Medianen ligger strax över 27 personer per kvadratkilometer. Det är en aning mindre än snittet i det oländiga Kirgizistan.

Och ändå.

Redan häromåret kunde man läsa att den »byggbara marken är slut i Stockholm«. Betydligt mindre kommuner har liknande problem. Fyra av fem svenska kommuner saknar bostäder. Behovet av nya bostäder i hela landet uppskattas av Boverket till minst 700 000 de närmaste tio åren.

Bristen på byggbar mark är förstås inte rent fysisk. Bara ett kast med liten mäklare från Stockholms centrum, går det att hitta utrymme. Men det finns lagar och regler, överklaganden och myndigheter, hänsyn, hyresregleringar och riksintressen. Och så var det utrymmet slut.

Det är inte det geografiska, utan det politiska och byråkratiska Sverige som är trångt.

Man skulle kunna tänka sig att alla goda krafter, när de såg problemet, kastade sig över det. Men just där ligger en annan förklaring till bostadsbristen: alla är inblandade. Lotta Dinkelspiel skriver i veckans Fokus om en sektor som är en härva av intressen och uppdrag och där ett halvdussin ministrar delar på ansvaret, varav en, bostadsministern, inte ens finns för tillfället. Men hon har också hittat några kommuner som lyckas bättre.

Årets Bäst att bo, den elfte, innehåller en nyhet. Professor Charlotta Mellander vid Internationella handelshögskolan i Jönköping har, vid sidan av den vanliga listan, tagit fram en tabell som sätter kommunernas rankningspoäng i relation till bostadspriserna på orten. Vill man ha mest bäst att bo för pengarna är det den här listan man ska läsa.

Varför gör riksbankschefen Stefan Ingves som han gör? Anders Billing försöker sig på en förklaring, nu när Ingves mandatperiod närmar sig slutet, näringslivet skäller och riksdagen granskar hans bank.