Att våga välja

Text:

I skrivande stund är det ännu inte klart vem som ska ta över efter Mona Sahlin, men en sak är klar; arbetet att hitta efterträdaren har varit plågsamt för social­demokratin. Debatten har framför allt handlat om de intrikata och ljusskygga processer som pågått i månader. Varför har socialdemokratiska partier så svårt med att välja ledare? Cecilia Garme har vidgat perspektivet och blickar ut i Europa.

Att välja matvanor kan också vara frustrerande. Ända sedan vi nådde upp till ett välstånd som gjorde att vi utan problem kan äta oss mätta, har teorierna om vad vi ska äta avlöst varandra. Det som var nyttigt på 1970-talet är onyttigt i dag och kanske nyttigt igen om ett par decennier. Anna Ritter tittar närmare på aktörerna i det ständigt pågående matkriget.

Leif Johanssons nya jobb som ordförande för Ericsson har väckt stor uppmärksamhet. Utan tvekan en viktig maktpost i svenskt näringsliv. Betydligt mindre uppmärksammat är finländske Björn »Nalle« Wahlroos fälttåg in i det svenska näringslivet. Inom kort tar han över ordförende­klubban i Nordens största bank Nordea. Läs Anders Billings svindlande porträtt av kommunisten som blev super­kapitalist.