Bilden av försvaret

Text: Martin Ahlquist

Combat Camera heter försvarets egen fotoavdelning. De åker jorden runt för att skildra hur svenska elittränade soldater med den allra modernaste utrustningen hjälper till att bevara freden och hjälpa civilbefolkningen. Försvarsmakten är sedan väldigt generös med att dela med sig av bilderna till tidningar och tv-kanaler. Men är det en rättvisande bild av det svenska försvaret vi får?

I veckan avslutades den stora svenska Nato-övningen och riksdagen klubbade det nya försvarsbeslutet. Trots allt tal om spetsförband och internationella insatser består det svenska försvaret fortfarande till allra största del av dystra regementen, slitna uniformer och flygplan som aldrig lämnar marken. Det är miljöer som inte lämpar sig för Combat Camera.

Vår fotograf Andreas Apell har under ett års tid porträtterat vardagen för officerare och soldater, så som den ser ut för den stora majoriteten. I det här numret kan ni se resultatet. Det är inte så mycket »combat«, men däremot en mycket talande berättelse om det svenska försvaret i dag.

Fokus kommunrankning »Här är det bäst att bo« har fått rekordstor uppmärksamhet. Den här veckan följer vi upp med att granska det döende Sverige.