Brott utan straff

Text:

Kongresspartiet och deras allierade vann förvånansvärt stort i det indiska parlamentsvalet. Det bäddar för stabilitet och en liberal ekonomisk politik utan kompromisser med kommunistiska CPI(M). Börsen svarade också positivt dagen efter att valresultatet offentliggjordes. Men en granskning av New Election Watch (NEW) väcker ändå en del frågor om de drygt 540 styrandes lämplighet.

Med ett parlament strax under EU-parlamentets storleksordning är det klart att oegentligheter kan finnas bland de många medlemmarna. De nyvalda ledamöterna har dock hela 150 åtal väckta mot sig, varav 73 handlar om grova brott. Sedan 2004 är det en 17-procentig ökning av ledamöter som figurerar i brottsregistret.

En av valets förlorare, Hindunationalistiska BJP, toppar brottslistan, strax därefter kommer kongresspartiet som nu gjorde sitt bästa val sedan 1991. Lagen tillåter dessutom dömda ledamöter att fortsätta sina ämbeten så länge som ärendet överklagas, vilket kan betyda 25 till 30 år i Indien.

Granskningen visar samtidigt att allt fler i parlamentet är »crorepatis« – mångmiljonärer, en ökning med nästan 100 procent sedan förra mandatperioden. De flesta härrör från kongresspartiet.

Ett av det indiska folkets favoritprogram är »Who Wants To Be A Crorepati?« Med tanke på den tillåtande atmosfären och bevisligen ekonomiskt lyckade sysslan i parlamentet, kanske den nya succén blir »Who Wants To Be A Politician?«.