Dansar med despoter

Text:

Martin Schibbye och Johan Persson ansöker om nåd. De har tillsammans med sina svenska och etiopiska advokater kommit fram till att det inte är värt att överklaga domen på elva års fängelse. I stället tvingas de nu knäfalla och »erkänna« sina brott. Den svenska regeringen tvingas å sin sida ta till alla diplomatiska piruetter för att trycka på precis lagom hårt och samtidigt visa spelad respekt för fåfänga etiopiska politiker och det etiopiska rättssystemet. Allt det här är ett rimligt pris att betala för att Johan och Martin ska kunna komma hem. Vi andra, som betraktar farsen på bekvämt avstånd, har däremot som uppgift att fortsätta påpeka det uppenbara; Johan och Martin har aldrig gjort sig skyldiga till något terroristbrott och Etiopien är ingen rättsstat, vilket visats med all önskvärd tydlighet under rättegången.

Efter ett kortare juluppehåll drar vi nu i gång 2012 med en rivstart. Johan Anderberg är på plats i USA och berättar den osannolika historien om hur kandidaten som ingen älskar, Mitt Romney, kunde segla upp som Barack Obamas utmanare om presidentposten.

Vår nya rekrytering Maggie Strömberg kommer senast från Sydsvenskan vilket visade sig mycket värdefullt när vi andra på redaktionen kliade oss i huvudet efter nya infallsvinklar kring våldet i Malmö.

Anna Wahlgren är en person som inte kräver någon närmare presentation. Men när hennes uppfostringsmetoder beskrivs ur barnets perspektiv, får läsaren en klump i halsen. Anna Wahlgrens dotter Felicias bok »Felicia försvann« är en brutal uppgörelse med barndomen om mamman. I Fokus berättar hon varför hon gör det.

Många av er har haft den goda smaken att ge bort prenumerationer på Fokus som julklapp till nära och kära. Det är något av det finaste betyg vi kan få av er och vi lovar att göra allt för att förvalta förtroendet. Gamla och nya läsare; varmt välkomna till ett nytt år med Fokus.