Det är er undersökning

Text:

Just nu, i skrivande stund, känner jag starkt att östra Gotland är det bästa stället att bo på. Men det är faktiskt inte så intressant vad en tidningsredaktör tycker i den frågan. Fokus stora kommunrankning »Här är bäst att bo« fick enorm uppmärksamhet när den presenterades förra veckan. Från Ystad till Haparanda skrivs det och pratas om undersökningen. Extra roligt är det när enskilda kommuner hör av sig till oss för att ta del av grundmaterialet så att de kan analysera vad de kan bli bättre på.

Självklart finns det också de som inte alls gillar undersökningen. Per Svensson på Sydsvenskan gick så långt som att utbrista att »helvetet är en kommun där Fokus väljer kriterierna för det goda livet«. Dramatiken till trots så ligger det ändå något väldigt viktigt i det han ger uttryck för. Det har aldrig, och ska aldrig, vara Fokusredaktionens uppfattning om vad som är en bra kommun som styr valet av variabler.

Det som gör undersökningen uppskattad är att den utgår från den enskilde medborgarens perspektiv. Att påstå sig visa medborgarens preferenser är givetvis ganska kaxigt och det krävs därför största möjliga öppenhet och lyhördhet. Genom åren har vi fått värdefull återkoppling från alla möjliga håll. Nya variabler har kommit till, andra har fallit bort. Under veckan som gått har mängder av nya tips strömmat in och några av dem kommer med stor sannolikhet att påverka rankningen nästa år. Det finns egentligen bara en sak vi aldrig kommer att rucka på. »Här är bäst att bo« ska vara den enskilde invånarens undersökning. Inte företagets, inte kommunpolitikerns och definitivt inte redaktörens.

Nu lämnar vi siffrorna och listorna för ett tag. I det här numret får ni bland annat läsa Maggie Strömbergs berättelse om hur det syriska folket blev offer för ett cyniskt geopolitiskt spel. Läs också Lars Schmidts text om landet som aldrig får bli ett land. Konflikten i Västsahara har varat i nära fyra decennier.