Don’t mention the tax

Text:

Politiker och ekonomer älskar att prata om skatter. Skatter som borde sänkas, skatter som borde höjas och skatter som borde avskaffas eller återinföras. Problemet är att de sällan vill prata om samma skatter. När den politiska debatten om skatter och välfärd är som mest högljudd handlar den nästan uteslutande om inkomstskatter. Om någon variation överhuvudtaget tillåts kan det handla om mat eller snus.

Ekonomerna, däremot, sörjer kollektivt att fastighetsskatten avskaffades och riksbankschefen drömmer om strypta ränteavdrag så att han slipper oroa sig för de skenande bostadspriserna. Skillnaderna mellan ekonomer och politiker är större än mellan vänster och höger, konstaterar Claes Lönegård. När, och framför allt varför, upphörde diskussionen om vad som ska beskattas – arbete eller kapital?

Tyskland är Europas ekonomiska draglok. Men långt ifrån hela Tyskland. Lina Lund och Daniel Ekbladh har besökt Oberhausen i det en gång så rika Ruhrområdet där finanschefen erbjuds nödlån från kolleger i forna DDR.

Torgny Lindgren har skrivit sin sista roman – igen. För så länge det står en grågeggig pölsa och puttrar någonstans i Sverige fortsätter han att skriva, spår Therese Eriksson på kulturen.

På Sista ordet vädrar Thomas Engström sin frustration över allt klagande på den nya tekniken. Vad i he****e är det för problem om folk uppdaterar sig på läget i Ukraina medan man står i kön på Ica i stället för att bara stå och reta upp sig på söliga medmänniskor?

Men veckans tidning kan också bjuda på goda nyheter för alla som lämnat ungdomsåren bakom sig men aldrig riktigt släppte drömmen om en idrottskarriär. Det är inte för sent! Nya träningsmetoder gör det möjligt att toppa karriären långt efter att 40-strecket är passerat. Bara att sätta i gång!