En milstolpe har passerats

Text:

I Storuman bor 2 262 personer. Hur stor är egentligen sannolikheten att en av dem blir olympisk mästare? Visst, det finns snö stora delar av året och konkurrensen från andra aktiviteter än skidåkning är inte så stor, men det räcker inte som förklaring. Det ska egentligen inte gå. Björn Ferry gjorde inga sannolikhetskalkyler. Han åkte skidor i stället.

När Fokus startade för drygt fyra år sedan ställde sig medieexperter (både meriterade och självutnämnda) i kö för att få förklara varför det inte skulle gå att driva ett nyhetsmagasin i ett så litet land som Sverige. Vi lyssnade inte så noga. Vi gjorde tidning i stället.

Fokus har nu passerat ännu en mil­stolpe. Enligt ny statistik i veckan är upplagan nu 30 500 (TS 2009), en ökning med 27 procent jämfört med 2008. Nya prenumeranter strömmar in och fler väljer att förnya sina prenumerationer. Vi är djupt tacksamma för förtroendet ni läsare ger oss och lovar att ge allt för att ni ska fortsätta vara nöjda med tidningen.

Ur TS-tidningens förord:

»…det unga men tunga samhällsmagasinet Fokus gjorde en rekordökning och passerade 30 000-vallen….«

"Det finns vinnare på tidskriftsmarknaden nådens år 2009 – trots att totalupplagan minskade 2,6 procent och att antalet titlar minskade, dock under tvåsiffrigt. En imponerande vinnare är samhällsmagasinet Fokus som svarar för den största ökningen i kategorin ›tidskrifter med i huvudsak veckoutgivning‹ – hela 6400 exemplar, en 27-procentig ökning till totalupplagan 30 500 exemplar. Det är ett styvt arbete som Fokus-gänget har uträttat, envist och uthålligt har man bedrivit sin medvetna och kvalificerade samhällsjournalistik och nu börjar man få betalt för det. Finansmannen Johan Björkman, som i huvudsak finansierade projektet och talade om betydelsen av uthållighet, tar nog upp en applåd i sin himmel."

Och så till veckans Fokus. Den här veckan har vi tagit en närmare titt på alternativ­medicinen. Den har blivit allt populärare, men funkar det?