En riddare i digital rustning

Text:

Fri kommunikation är ingen självklarhet. Den tidning som du just nu är på väg att börja läsa hade inte funnits utan våra grundläggande fri- och rättigheter. Att vi kan skriva det vi tror att ni vill läsa, utan kontroll eller påtryckningar från myndigheter, beror på att kloka och modiga människor genom historien har kämpat för tryckfrihet och yttrandefrihet.

I dag pågår en motsvarande kamp för det fria ordet på internet. Den nya tekniken har givit världen ett gyllene tillfälle att bända upp åsiktskontrollen även i länder med de mest auktoritära regimerna. Men ett fritt och öppet internet är ingen självklarhet. Krafterna som vill kontrollera och censurera är mycket starka.

Christopher Kullenberg är en drygt 30-årig doktorand från Bodafors i Småland som tidigt insåg att ett fritt internet handlade om något helt annat än att ladda ner filmer och musik gratis. Sedan dess har det inte blivit många lediga stunder för Kullenberg. Vid sidan av sina doktorandstudier har han grundat nätverket Telecomix. Claes Lönegård berättar i sitt reportage om hur Kullenberg och de andra i Telecomix backat upp demokratirörelserna i Tunisien, Egypten och nu i Syrien genom att säkra tillgången till internet. Med sina tekniska kunskaper utgör de en formidabel motståndare för varje förtryckarregim.

Vi i juryn som utser Året svensk – Sven-Olof Bodenfors, Kajsa Bergqvist, Erik Blix, Margareta Garpe, Annika Åhnberg och undertecknad – har under arbetets gång förbluffats över kraften och beslutsamheten i den digitala demokratiaktivismen. Det är med stolthet vi har utnämnt Christopher Kullenberg till Årets svensk 2011.

I veckans tidning välkomnar vi också en ny skribent på Signerat. Lisa Bjurwald varnar för den främlingsfientliga nationalismen som riskerar att få livsfarlig luft av den ekonomiska krisen i Europa.

Ny i tidningen – men synnerligen erfaren – är också Lillemor Melsted. Som politisk reporter på TT bevakade hon riksdagen från 1962 till 2005. I veckans tidning skriver hon en frimodig runa över moderat­ledaren Yngve Holmberg.