En vinst för centerpartiet

Text:

I 14 år ledde Thorbjörn Fälldin centerpartiet. Centerpartiet utan Fälldin var svårt att föreställa sig. Nästan lika svårt är det att tänka sig Fokus utan Martin Ådahl.

Martin var med och grundade tidningen och även sedan han slutade för att starta tankesmedjan Fores 2008 har han medverkat regelbundet som krönikör. Det finns en sak som skiljer Martin från de flesta andra opinionsskribenter. Även om hans åsikter är knivskarpa så släpper han inte igenom en formulering utan att den är fast förankrad i fakta. (Här hittar du alla Martin Ådahls krönikor). Med beprövat tankegods som byggstenar och empiriska resultat från forskningen som cement murar han en argumentation som även den som inte håller med om slutsatsen kan känna respekt för. Det är sannerligen en kompetens som centerpartiet, där Martin nu blir chefekonom, är i behov av. Vi tackar Martin för alla år i Fokus spalter och önskar honom lycka till i sin nya roll som chefekonom för just centerpartiet. Lätt kommer det inte att bli. Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg har grävt sig ner i vad som faktiskt hände när ett förslag till idéprogram orsakade ett mediedrev som höll på att stjälpa hela partiet. En lika rafflande som förbluffande inblick i hur ett parti upphör att fungera.

Missa inte heller Linda Erikssons enastående reportage om adoptioner, där hon för samman storpolitik och hårda fakta med väldigt mycket mänsklig närvaro.

Under hösten har jag, precis som ni, varit en läsare av Fokus och med spänning väntat på att få se hur redaktionen har klarat av att fördjupa veckans stora händelser. Men nu är både min dotter och jag väldigt sugna på att vidga vyerna på förskola respektive tidningsredaktion. En annan återvändare är Anna Ritter som efter sin föräldraledighet börjar med att servera en ... ja ni ser vad i artikeln om ett efterlängtat vaccin.

Trevlig läsning och trevlig helg.