Fokus ger er hela historien

Text:

Finns det verkligen något mer att säga om årets stora avslöjande? Uppgifterna om den planerade vapenfabriken i Saudiarabien har rullats ut i »Ekot« med fulländad journalistisk precision. Varje försök att blanda bort korten har mötts med nya fakta. Och så till slut, för två veckor sedan (när förra numret av Fokus redan gått till tryck) avgick försvarsminister Sten Tolgfors. En inte alltför ovanlig slutpunkt för skandaler av den här digniteten.

Men när presskonferensen var över och Tolgfors lommade ut ur offentligheten lämnade han många frågetecken efter sig. Varför tecknades det numera berömda avtalet med Saudiarabien, varför var det så långtgående och vilka personer var drivande? När vi andra målat ägg har Maggie Strömberg och Madelene Engstrand Andersson ägnat påsken åt att läsa in allt som sagts och skrivits om Saudiaffären för att sedan fortsätta researchen och fylla i luckorna i berättelsen. För det är ju det som är Fokus uppgift, att räta ut frågetecken och ge hela berättelsen. Jag kan lova er en spännande läsning.

På måndag börjar rättegången mot Anders Behring Breivik och i veckan kom det andra rättspsykiatriska utlåtandet om hans hälsa. Det första kom fram till att han led av paranoid schizofreni, det senare att han inte var psykotisk vid gärningstillfället. Frågan om vård eller fängelse för mördare har alltid varit kontroversiell, även i Sverige. Under 1970- och 80-talen dömdes en majoritet till vård. I dag döms nio av tio till fängelse, får vi veta i Nina Brevinges reportage. Ingen tror väl att den psykiska hälsan bland kriminella har förbättrats så markant, så vad ligger bakom den radikala förändringen?

På måndag är det också dags för Europas bästa finansminister (åtminstone enligt Financial Times) att presentera sin vårbudget. Anders Borgs inflytande i regeringen har växt för varje år vid makten och nu knorras det rejält inom alliansen, avslöjar Cecilia Garme.