Fokus på Brunnberg. Brunnberg på Fokus.

Text: Emma Härdmark

Kvalitetsjournalistik eller inte. Jorå, Fokus är kvalitet slog radiochefen fast. Men hon gillar inte "det roliga i Fokus", det hoppar hon över.
-Humor är svårt, konstaterade hon.
Istället vill hon gärna se både artiklar och reportage i längre format än i dag. Den senaste tiden har hon särskilt uppskattat reportaget om FRA:s bakgrundshistoria, nyhetsstoryn om Tzipi Livni och inblicken i Mexikos knarkkrig.

I går fanns även ett par av Fokus krönikörer på plats i publiken. De luftade friskt sina funderingar om etern. Regissören Margareta Garpe ifrågasatte varför alla på radion pratar så snabbt nu för tiden, med tydlig adress till en av programledarna på P1.

Kulturjournalisten Ulrika Knutson skyndade sig då att påpeka att hon minsann pratar "ohyggligt långsamt" när hon själv gör radio. Snabbast går det dock i fransk radio, enades Brunnberg och publiken om. I märklig kontrast till de franska politikerna som "pratar otroligt släpigt" konstaterades det.

Finansmannen Tomas Fischer slog ett slag för lokaljournalistiken och menade att Norrtälje tidning var frukostbordets bästa läsning hemma hos honom.

Forne vapeninspektören Hans Blix undrade å sin sida varför det var så mycket väderprognoser i Sveriges radio.
-Nästan en gång i timmen!

Kvällens hetsigaste diskussion uppstod sedan om dialekter i radiorummet, särskilt i kombination med väderprognoserna. "Nu har det börjat en bra tjej från Småland", menade Brunnberg, men Ulrika Knutson avslöjade att hon fortfarande saknar "tenoren från Motala".

Vi reportrar passade också på att fråga radiobossen om väsentligheter när hon nu fanns så nära. Anna Ritter ifrågasatte varför radiofolk envisas med att uttala ordet stalkning just s-t-a-l-k-n-i-n-g. Brunnberg hänvisade utan närmare förklaring till SR:s språkgrupp. Hon hade uppenbarligen fått frågan förr.

fokuskvall-med-sr-bossen-4.jpg

Hans Blix, Elsa Westerstad, Ulrika Knutson och Margareta Garpe.

fokuskvall-med-sr-bossen-6.jpg

Kerstin Brunnberg och Anna Ritter.

fokuskvall-med-sr-bossen-5.jpg

Tomas Fischer och Emma Härdmark.

p1070601.jpg

Elsa Westerstad, Ulrika Knutson, Margareta Garpe, Hans Blix och Lisa Bergman.