Svår uppgift för Livni

Text: Emma Härdmark

Foto: Scanpix

Den åldrade presidenten Shimon Peres har all anledning att se bekymrad ut. 85 år gammal har han sett sitt land trasas sönder i politisk kris många gånger tidigare. Men i måndags eftermiddag kretsade hans tankar kring vilken dörr i presidentbostaden Beit Hanassi som skulle användas senare på kvällen. Utrikesminister Tzipi Livni var nämligen på väg – vilken dörr skulle hon komma genom på väg till sitt symboliska möte? Genom den lilla sidodörren där premiärminister Ehud Olmert kommit kvällen innan för att lämna in sin avskedsansökan, eller skulle hon ta den officiella huvudentrén?

Efter timmar av diskussioner enades man om att hon trots allt skulle komma den formella vägen. Men precis efter att hon klivit över tröskeln kunde hon dock svänga in i en mindre reception som tog henne direkt till presidentens arbetsrum.

Strax därpå, vid en minutlång ceremoni, gav Peres så Livni det icke avundsvärda uppdraget att utse en fungerande regering.

Med en enprocentsspärr till den israeliska riksdagen Knesset är regeringsturbulens vardag även i det ur många andra aspekter så oroliga landet. Aparta koalitioner blir i praktiken enda lösningen.

Hon, den 50-åriga före detta advokaten och Mossadagenten, har nu drygt en månad på sig att hitta samarbetsparter, annars blir det nyval. Och då riskerar den sköra fredsprocessen att få ett abrupt slut.

Oppositionspartiet Likud tar varje tillfälle att så split i Livnis koalitionssamtal. För samlade opinionsundersökningar visar att Likud skulle avgå med segern om det vore nyval i dag. Så föga förvånande avvisade de bryskt Livnis trevande utsträckta hand om ett samarbete.

Tzipi Livni har varit den som i praktiken förhandlat med palestinierna sedan Annapolismötet för snart ett år sedan. Men den rollen skulle aldrig Likud ta över, för vinner de valet avbryts dialogen. Några fredsförhandlingar där diskussioner om ett delat Jerusalem förs blir det inte, det har Likud tydligt deklarerat.

Uppgifter har under veckan cirkulerat om att Likudledaren Binyamin Netanyahu i stället har uppvaktat Livnis viktigaste koalitionspartner, Arbetarpartiets Ehud Barak, båda två före detta premiärministrar. Lyckas Netanyahu locka över Barak står landet därmed inför stora förändringar.

Men andra uppgifter menar dock att Barak visat sig positiv till att återigen ingå i en Kadimakoalition, och hans förhandlingsläge är därför gott.

Enligt många bedömare blir den största utmaningen för nästa israeliska premiärminister hotet från Iran och deras eventuella kärnvapen. Livni, som suttit i Knesset i tio år, benämns ofta som »fläckfri«, men anses av många ha bristande politisk erfarenhet och det ifrågasätts om hon skulle kunna hantera en skarp kärnvapensituation.

Men lyckas hon fylla minst 61 av 120 platser i Knesset blir hon den första kvinnliga premiärministern sedan legendariska Golda Meir 1974. Med Livni vid regeringsrodret blir också hela Israel historiskt: det blir det enda landet i världen där kvinnor sitter på landets tre nyckelposter, den exekutiva, den lagstiftande och den juridiska.

Hennes första stora uppgift som premiärminister är redan given, att tillsammans med palestiniernas Mahmud Abbas sy ihop en fredsöverenskommelse innan året är slut. Detta för att USA:s president lovat att ett avtal ska vara i hamn innan han lämnar sin post vid årsskiftet. Att det blir ett fototillfälle med handskakande makthavare på en grön gräsmatta någonstans står klart men precis hur urvattnat ett sådant avtal blir återstår fortfarande att se.