Fula, skitiga och elaka

Text:

44 timmar tidigare hade kristdemokraternas partiledare fått höra partiets riksting säga nej till decemberöverenskommelsen. Rapporterna från Västerås vittnar om att Ebba Busch Thor inte såg så missnöjd ut efter omröstningen, DN beskrev hur hon log när hon rusade ut ur kongressalen för att ringa sina allianspartiledarkolleger. Men hade Busch Thor förutsett att Anna Kinberg Batra skulle förklara DÖ död?

Kanske inte. För när de två nu möts, i Drottningholms slottskapell för att närvara vid söndagens prinsdop, verkar de två partiledarna inte direkt överförtjusta att träffas. Det pillas på mobiltelefoner där de sitter bredvid varandra i bänkraderna i väntan på att dopet ska börja. Och när de lämnar kapellet samtidigt är de bortvända från varandra, utan något småsnackande. Stämningen mellan de två blev inte bättre då Busch Thor överraskade Kinberg Batra i riksdagens partiledardebatt några dagar senare med att hon ville se en gemensam alliansbudget så snart som till våren. Moderatledaren fräste till att »gemensamt alliansbesked förhandlar man inte om via twitter eller massmedier«.

Tyda kroppsspråk är kanske inte den tyngsta journalistiska genren men denna politiskt förvirrade vecka har just tolkningar blivit ett stående inslag i bevakningen när det pratats i gåtor och mumlats. Fokus Claes Lönegård och Ida Ölmedal skissar på vad som är det mest troliga scenariot nu. Och då handlar det inte om vad som gällde tiden före decemberöverenskommelsen, snarare måste bandet backas tio år.

Denna helg samlar Anna Kinberg Batra moderaterna till partistämma i Karlstad. Partiets DÖ-motståndare vädrar morgonluft medan andra tvekar inför vad detta post-DÖ-tillstånd ska innebära. Men det är inte den enda skiljelinjen som skär genom partiet. Fokus politikredaktör Torbjörn Nilsson beskriver en hisnande historia där svek, fusk och fulspel bara är milda beskrivningar på vad som genomsyrat partiets olika delar under det senaste decenniet.

Trevlig läsning!