Glad sommar!

Text:

Veckans nummer av Fokus är speciellt. Den som lyfter upp tidningen från hallgolvet eller fiskar upp den i brevlådan kommer att märka det. 96 sidor är nytt rekord. Nu gör Fokus sommaruppehåll fram till 23 augusti. Fast inte helt, ändå. Under politikerveckan i Almedalen kommer vi på fokus.se varje dag att titta närmare på det parti som tilldelats just den dagen, och ge tips på vidare läsning.

En av huvudpersonerna i Almedalen är finansminister Anders Borg. Torbjörn Nilsson har grävt djupare än någon tidigare gjort i Anders Borgs politiska liv. Jag ska inte förstöra er läsupplevelse med att avslöja detaljer, men jag vågar lova att er bild av svensk politiks »golden child« kommer att förändras i grunden.

I skrivande stund ligger Sydafrikas nationalhjälte Nelson Mandela för döden. Hans roll i historien när landet transformerades från en rasiststat till en fungerande demokrati går inte att överskatta. Men vad hände sen? Maggie Strömberg och Nina Brevinge har tittat närmare på hur Sydafrika har utvecklats politisk och ekonomiskt efter Mandelas, trots allt ganska korta, tid vid makten.

Här hemma har bussarna stått stilla på många håll i landet och folk har fått förlita sig på cyklar och ben för att komma till jobbet. Men hur effektivt är det att strejka? Väldigt effektivt för vissa och i det närmaste lönlöst för andra förklarar Maggie Strömberg.

Edda Magnason har fått den svåra uppgiften att gestalta Monica Zetterlund i den kommande filmen om storstjärnan. I Annika Perssons text får vi följa en sorts symbios mellan skådespelaren och rollfiguren.

Fotografen Daniel Ekbladh tillbringade tre månader i Isatanbul och har skildrat vardagslivet i skuggan av protesterna. Matilda Lindvall sätter text på känslan. På kulturen hjälper Helena Gustavsson er att lägga höstens stora författarnamn på minnet.

Tack för den här våren, och välkomna tillbaka i augusti.