Gnosjö mästare igen

Text: Martin Ahlquist

Det är något speciellt med Småland. För tredje året i rad går segern i Fokus stora integrationsrankning till en småländsk kommun. Och fyra av de tio  topplatserna går till, just det – Småland.

När integrationsfrågor ska diskuteras så beger sig journalister och politiker gärna till platser som Rosengård, Tensta eller Hammarkullen. Kanske borde vi lite oftare ta en tur till Gnosjö, Älmhult, Eksjö eller Vaggeryd. För det är ju där man hittar invandrarna som får jobb redan innan de gått klart sin språkkurs. I vinnarkommunen Gnosjö är sysselsättningen bland utrikes födda faktiskt högre än bland dem som är födda i Sverige. Eller varför inte bege sig till Bjurholm som med sin sjundeplats tjänar som förebild för alla andra krympande kommuner i Norrlands inland.

På onsdag börjar den omtalade Ipred-lagen att gälla. 1,4 miljoner fildelande svenskar riskerar nu på allvar att åka dit. Läs Anders Perssons reportage om hur skiv- och filmindustrin med massiv lobbyverksamhet fick igenom lagen. Läs också Anders Jonssons artikel om varför energidebatten inte alls borde handla om kärnkraft.