God jul – och ett godare 2016!

Text:

Ett år som har sagt hejdå till Göran Hägglund och skandalomsusade SCA-höjdare. Som sagt hej till ett nytt klimatavtal och avgasfuskande VW. Som beskådat IS framfart.

Ett år då krig och konflikter tvingat miljontals människor på flykt. Flyktingar som först välkomnades av Angela Merkels »vi fixar det« och sen motades bort av ett kollektivt EU som hävdade att »vi fixar det inte alls«. Som skakats av terrorattentat i städer som Paris, Köpenhamn, Tunis, Beirut och Sanaa. Ett år där en påstådd terrorist jagades fram i Boliden och sedan släpptes efter att den svenska hotnivån höjts.

Och då Greklandskrisen glömdes bort och Stefan Ingves pressade ner räntan under nollstrecket. Då EU-migranter bad om stöd och Europas högerextrema partier firade framgångar. Ett år då Turkiets Erdogan kopplade ett hårt grepp om både sitt eget land och EU:s ledare. Då Stefan Löfvens regering via utsträckta händer höll sig kvar vid makten och alliansen visade sig vara inte riktigt så solid.

I veckans tidning ringar vi in flera av de avgörande händelser som präglat ett i många stycken exceptionellt år. Maggie Strömberg förklarar varför alliansens samarbete skaver. Johan Anderberg reder ut hur ett hyllat klimatavtal kanske inte är så mycket att hänga i julgranen. Claes Lönegård vet vad som driver Margot Wallström. Anders Billing lotsar fram till tio av 2016 års mest intressanta händelser. Hilda Ärlemyr beskriver en litterär superstjärna som är lika framgångsrik som okänd. Dessutom berättar Karin Adelsköld en julsaga.

Med detta nummer rundar jag av min tid på Fokus. Efter årsskiftet tar Johan Hakelius plats på chefredaktörsstolen. Och då är också Fokus tillbaka igen.

Fram till dess önskas ni, alla läsare, en riktigt god och glad julhelg!