Hacka nyheterna

Text: Jonatan Fried

Vi har fått mycket kärlek för fokus.se den senaste tiden. I höstas fick vi en fin utmärkelse från Internetworld, och folk hör ibland av sig för att beröma och fråga hur vi gjort sajten.

Hela fokus.se är byggd på öppen kod, närmre bestämt WordPress. Makthavare.se, wikin med svenska makthavare använder också öppen kod. Vi har en enorm glädje av att jobba med öppna plattformar. Det ger frihet, trygghet och flexibilitet. Det är superkul att få uppskattning för, och kunna inspirera andra med sitt jobb. Så nu vill vi ge tillbaka lite till de som gett oss så mycket.

Vår ambition är att tillsammans med byrån Good Old släppa WordPress-temat för fokus.se fritt någon gång under våren. Vi vill att det ska finnas tillgängligt gratis och fritt för alla att använda och förändra. Utöver att släppa det till WordPress theme-repository vill vi erbjuda en full setup, en mapp färdigladdad med plugins, mysql-dump och annat som kan hjälpa dig komma igång med att bygga din egen fokus-klon.

Förhoppningen är att temat forkas, moddas, hackas och utvecklas. Och att några av dess avkommor kommer vara grymma nog att ha som alternativa teman på fokus.se.

Vi tror starkt på öppen kod och vill verka nära den svenska WordPress-communityn. Vi vill också ge våra läsare/användare möjlighet att engagera sig och delta inte bara i våra texter, utan även i presentationen av dem.

Jämfört med andra svenska nyhetsmedier är Fokus en liten aktör med förhållandevis små resurser. Friheten i öppen kod gör oss starkare och snabbare än vi annars skulle kunna vara. Och med hjälp från alla WordPressfantaster därute kan vi hacka nyheterna och göra något ännu bättre av det vi har.

Så håll utkik, snart kommer ett fokus-tema till ett WordPress nära dig!