Hur nöjd bör man vara?

Text: Torbjörn Nilsson

Igår satt tre rätt nöjda partiföreträdare och summerade EU-valrörelsen. En piratpartist som tyckte att det mest gått bra och så en moderat och en socialdemokrat som tyckte att man ändå gjort en bra kampanj men att folk var för jäkla sega när det kom till att rösta på stora partiet i EU-valen.

Men det var något som skavde där på Fokus och Gullers och Synovates gemensamma seminarium. Det handlar om psykologi, eller på nätspråk, fömågan att ge beröm och entusiasmera.

Seminariet frågade: Hur mycket Obama blir nästa års riksdagsvalsrörelse? I vilken grad kan svenska partier få människor som inte är medlemmar att på något sätt visa upp, marknadsföra och plädera för sitt val av parti? I vilken grad kan man frigöra stora mängder gratisarbetare genom sociala medier?

Inte så hög, visade Synovates nya siffror.

Men potentialen finns, svarade de två större partierna.

Titta bara på oss, sköt Rick Falkvinge från piraterna in.

Det kändes lite märkligt. För teorin om hur man rekryterar medhjälpare genom sociala medier är ju att det ska vara ett nöje att delta. Man ger människor uppmärksamhet, ser dem och får dem på så sätt att känna lust att jobba. Entusiasmen föds genom ödmjukheten. Sharing is caring.

Därför var det lustigt hur seminariet utvecklade sig.

Rick Falkvinge kunde inte dölja sin självgodhet när han rabblade siffror om hur mycket piraterna dominerade nätet veckorna före valet. Han lyckades inte vara ödmjuk. Tvärtom hade han mycket svårt att lära sig att inte le efter varje replik han sagt som han själv uppenbarligen tyckte var genial.

Pär Henriksson däremot körde på den vanliga taktiken från det moderata kommunikationsrummet. Berömma alla andra. Vara snäll storasyster som smeker ens huvud. Lyssnande, ständigt nickande med huvudet när de andra talar, jag hör dig, jag hör dig, jag hör dig.

Med denna ödmjukhetens vi-vill-visa-jättetydligt-att-vi-vill-släppa-in-dig-och-alla-andra-i-samtalet-strategi pratade han på och lyckades till och med säga:

”Jag är mer imponerad av det Rick Falkvinge och hans parti gjorde än det som Obama gjorde”.

Och där satt Falkvinge. Och såg malligare ut än han någonsin har gjort.