Ingen Hammarskjöld i Homs

Text:

Om man är välvilligt inställd kan man påpeka att FN ingriper betydligt oftare i dag än under organisationens barndomsår. 80 procent av de fredsbevarande operationerna har utförts efter kalla krigets slut. Men det är en klen tröst för befolkningen i Homs, lika klen som den var för invånarna i Srebrenica och för tutsierna i Rwanda. Claes Lönegård kartlägger det föga smickrande politiska spelet som avgör när FN ingriper och när man inte gör det. Även när organisationen var som allra mest förlamad av stormaktspolitiken lyckades Dag Hammarskjöld manövrera insatser i Suez och Kongo genom säkerhetsrådet. Människorna i Homs hade behövt en Dag Hammarskjöld.

Det spekuleras nu om att de fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye kan komma att benådas inom kort. Allt hänger på  Etiopiens premiärminister Meles Zenawis godtycke. Oavsett hur det går så kvarstår frågan; hur kunde det gå så långt att två svenska journalister dömdes till långa fängelsestraff för att de utförde sitt jobb? Maggie Strömberg har letat efter svaren och hittar en lång rad felbedömningar och en stor portion ren otur.

Ungdomsarbetslösheten har plötsligt blivit en het fråga. Decennium efter decennium har bristen på jobb för unga varit den stora plumpen i protokollen över den svenska ekonomin, men först nu skakar den om både regeringen och oppositionen. Cecilia Garme berättar om det yrvakna famlandet efter goda idéer och varför lösningen ligger närmare dagis än universitetet.

Missa inte heller Malin Siwes stenhårda uppgörelse med hurtbulleriet på Signerat.

– När får vi prenumeranter Fokus som digital tidning till läsplattan? har några av er undrat. Svaret är: Nu! Samma tidning. Samma pris. Läs här om hur du aktiverar Fokus i din Ipad – helt utan extra kostnad. Trevlig helg, oavsett hur du läser Fokus.