Ingens fel är allas fel

Text:

En ung man dör efter polisingripande, ett spädbarn avlider och extrema halter av bedövningsmedel konstateras vid obduktionen, en intagen på en psykiatrisk avdelning mördas av en medpatient. Gemensamt för alla de här fallen är att utredningar visat att inga fel begåtts – åtminstone har det varit slutsatsen innan fallen nått medierna. Emma Härdmark har analyserat varför det är viktigt att utkräva ansvar och varför vi svenskar har så svårt för det.

FRA-lagen har åter passerat riksdagen. Men varför ska myndigheterna få kika in hos medborgarna om inte medborgarna får insyn i myndigheternas arbete? Fokus försök att rangordna myndigheternas öppenhet havererade eftersom öppenheten inte gick att mäta.

Till sist några ord om värderingar. ­Ibland görs försök att placera Fokus på en höger-vänsterskala. Vi blir kallade allt från borgerliga lakejer till sosseblaska. Det är okej. Vi skriver om sådant som är viktigt och då går det inte att undvika att uppröra emellanåt. Fokus grundvärderingar är varken blå eller röda. De går att leda tillbaka till tre ord: humanism, internationalism och rationalism. Läs Martin Ådahl så förstår ni vad jag menar.