Jobben kommer

Text:

»Riktiga jobb det är när man tillverkar en pryl och säljer den till utlandet.« Så kan den svenska inställningen till arbete och tillväxt sedan efterkrigstiden summeras. Under lång tid var det också så. Volvo, Saab, Asea, Atlas Copco med flera genererade både inkomster och jobb till en stor del av befolkningen. Men varje lågkonjunktur har lett till stora neddragningar och till skillnad från jobben i tjänstenäringen har inte industrijobben kommit tillbaka när kurvorna vänt uppåt igen. Så kommer det att bli den här gången också.

Lisa Bergman och Linda Eriksson har blickat in i framtiden på jakt efter de nya jobben. Och det är i tjänstesektorn de måste komma. Men exakt vad det är som blir vår nya basindustri är svårt att säga. Men det brukar inte bli det som ledande politiker pekar ut, vare sig det handlar om subventionerade nya bilfabriker, gigantiska stålverk eller vindkraftverksbyggenFörsta maj är arbetarrörelsens högtidsdag, men ungdomarna sviker rörelsen.

Läs Claes Lönegårds artikel om hur socialdemokratin tappade greppet om framtiden. Om posten skött sig så är det torsdag när du får den här tidningen. Nästa vecka kommer Fokus på fredag som vanligt.