Regeringens första år, enligt fem bloggare

Text:

Det är dags att utvärdera. Fokusbloggen går bortom opinionssiffrorna och ber fem bloggare recensera alliansregeringens första år. Vad har varit den största överraskningen, vad har varit helt enligt förväntan och vilka har de bästa och sämsta besluten varit?

KrohnmanFredrik R Krohnman, libertariansk journaliststudent och skribent.

...den största överraskningen?

Utnämningen av Cecilia Stegö Chiló till kulturminister är klart den största överraskningen. Reinfeldt överraskade rejält med att som ledare för - det i sfären - omtvistade nya moderaterna plocka till sig VD:n för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Lika överraskande - och tragiskt - var det att hon tvingades lämna sin post för en sådan struntgrej som obetalda TV-licenser.

I mediebruset kring förra årets ministerutnämningar kom det i aftonbladet fram att två manliga ministrar rökt hash (Anders Borg, Sven-Otto Littorin) - lite överraskande är det att den svenska väljarkårens moral drar gränsen vid obetald tv-licens och svart hemhjälp men tycker att droger är rätt okey.

...helt enligt förväntan?

Sjunkande opinionssiffror kom som på beställning och mediehysterin kring effekten. Tittar man bakåt är det extremt vanligt att sittande regering tappar massor av stöd första året/åren efter ett val. Moderaterna har ju tidigare varit ett parti som är grymt bra på att vinna val när det inte är val, i mellanvalsmätningarna. Det är inte särskilt förvånade att effekten är den samma - med omkastade roller - nu.

...det bästa beslutet?

Skattesänkningarna. Det är bra att dessa sker, men sorgligt att det går så långsamt. Det är inte utan att man stannar upp och funderar kring hur svårt det ska vara för en borgerlig regering att sänka skatt i landet med ett av världens högsta skattetryck, egentligen. Öka taken!

...det sämsta beslutet?

Skattehöjningarna. Folkpartiet gick - radikalt värre - till val på »skattestopp«. Kristdemokraterna talade om avskaffad fastighetsskatt och sänkt bensinskatt. Sedan dess har oklarhet kring fastighetsskatten rått, skatten på tobak har höjts i två omgångar och nu ska även bensinen vara föremål för ökade intäkter till statskassan, är det tänkt.

Det verkar helt enkelt som att politiker i alla led tycker det är kul att det finns massor av andras pengar att sätta sprätt på när det kommer till kritan. Återigen; man tycker inte att ett sådant mesigt löfte som skattestopp borde vara särkilt svårt att hålla i landet med ett av världens högsta skattetryck.

Vid sidan av besluten är alliansens kommunikativa förmåga (och med förmåga menar jag oförmåga) det som förtjänar mest kritik. Det vore onekligen kul att veta hur de tänkte egentligen när alliansen fick för sig att presentera »en vitbok« (sic!) om tiden vid makten. Maken till defensivt ordval får man leta efter.

EsbatiAli Esbati, vänsterpartist, före detta förbundsordförande i Ung Vänster.

...helt enligt förväntan?

Att detta skulle bli en regering sprungen ur, understödd av och arbetande för det översta, världsfrånvänt privilegierade skiktet i det svenska samhället. Eller som Sven Otto »Totto« Littorin brukar säga: gör man som man har gjort, så blir det som det har blivit.

...den största överraskningen?

De stora besparingarna på försvaret är överraskande. Det är även överraskande att det finns människor som sympatiserar med centerpartiet.

...det bästa beslutet?

Några av utnämningarna till ministrar och andra befattningshavare har ju varit kalas. Både när de har skett och när de så att säga upphört. De har dragit fram regeringens innersta väsen ur de tjocka lager av propagandafloskler som Per Schlingmann framgångsrikt kletat över Alliansbygget.

...det sämsta beslutet?

För vanligt folks vardag betyder nedskärningarna på och hetsen kring sjukförsäkringen väldigt mycket. Det är oanständigt att ett rikt land som Sverige ska klämma åt sjuka och arbetslösa människor för att göda miljonvillaägare. Men regeringens politik är långsiktigt och strukturellt dåligt. Det här är en regering som mycket mer framgångsrikt än Bildt-regeringen angriper den svenska välfärdsmodellen. Skattesänkningarna, avdrag för överklassnära tjänster, höjda avgifter till a-kassan, taksänkningar, nedläggningen av arbetslivsinstitutet, checksystem i vården – förslagen är dåliga var och en för sig, men tillsammans är de mer än så; de fräter sönder en samhällsmodell, på ett svårreparerat sätt.

SakineSakine Madon, liberal skribent och statsvetare.

...den största överraskningen?

Valet av Cecilia Stegö Chilò . Det var modigt - hon hade ruskat om den dammiga kultursfären. En mindre överraskning var den uppståndelse som fick henne att avgå.

...helt enligt förväntan?

Att regeringen lägger om arbetsmarknadspolitiken, slopar fastighetsskatten och genomför annat som alliansen lovade inför valet.

...det bästa beslutet?

Regeringen öppnar upp för arbetskraftsinvandring.

...det sämsta beslutet?

Hemmafrubidrag/Vårdnadsbidrag.

Maryam YazdanfarMaryam Yazdanfar, Socialdemokratisk riksdagsledamot och journalist.

...den största överraskningen?

Regeringens totala oförmåga att sätta den politiska dagordningen och leda debatten.

...helt enligt förväntan?

Den orättvisa politiken. Att ta från de fattigaste för att ge de rikaste mest.

...det bästa beslutet?

Jämställdhetsbonusen. Som tyvärr helt förlorar sin betydelse när det kombineras med vårdnadsbidraget.

...det sämsta beslutet?

Vårdnadsbidraget i konkurrens med de nya reglerna för deltidsarbetslösa. Man sparar på de med de lägsta inkomsterna och de osäkraste förhållandena på arbetsmarknaden.

Att båda dessa beslut dessutom cementerar könsrollerna säger allt om regeringens (totala avsaknad på) jämställdhetspolitik.

SchlaugBirger Schlaug, bloggare, Elvis-tolkare och före detta miljöpartistiskt språkrör.

...den största överraskningen?

Synen på försvaret – häftigt att Reinfeldt argumenterar likt en god miljöpartist. Han får mycket skäll för det, jag vet vad det innebär att få skäll av försvarsfundisar. Så välkommen i gänget, Fredrik!

...helt enligt förväntan?

Endast totalt politiskt ointresserade samt blinda och döva socialister kan vara upprörda över att regeringen gör det man sagt när det gäller A-kassa etc. Demokratin kräver att man åtminstone någon gång slår över från Timell, Big Brother och Parlamentet till Rapport…

...det bästa beslutet?

Att kristdemokraternas etik- och moralsyn slogs tillbaka när det gäller bensinskatten. Att inte höja skatten på bensin ytterligare hade gett totalt fel signal för dem som står i begrepp att köpa ny bil.

...det sämsta beslutet?

Jag är faktiskt riktigt upprörd och ärligt ledsen över att man satt allt strålkastarljus på klimatfrågan, och i skuggorna bakom ljuskäglan mifflar med andra miljöfrågor, nedskärningarna när det gäller biologisk mångfald är väldigt, väldigt illa, man slår sönder många års goda trend.