Vem klippte kabeln?

Text:

»Skeppsmask«, »krabb-bo«, »fisk-bett«, »klippt av italienare«. Så lyder några av skyltarna vid utställningen av trasiga kablar på museet för undervattenstelegrafi i Porthcurno, England.

Var tredje dag pajar en undervattenskabel, och ett tjugotal fartyg seglar världshaven i en aldrig upphörande reparationsoperation.Men när fyra av internets viktigaste och känsligaste kablar, alla i mellanöstern, gick sönder inom loppet av några dagar briserade nätet med konspirationsteorier.

Stora delar av regionen såg sin bandbredd sjunka. Indiens callcenter och Dubais e-handel var under ett tag hotad. Egyptens kommunikationsminister bad landets medborgare pausa sin fildelning tills kapaciteten var restaurerad. Israelerna märkte ingenting eftersom de på grund av arablandsmobbning måste ha sin egen kabel.

Den dummaste teorin: USA och Israel klippte kablarna i avsikt att skylla på Iran för att få en anledning att bomba dem. Den klassiska teorin: Al-Qaeda gjorde det, för att de är Al-Qaeda. Antipirat-teorin: Det var sjörövare som ryckte kablarna för att sälja som skrot. Den konstigaste teorin: USA tänkte attackera sin egen befolkning under super-bowl och behövde därför göra det svårt för iranierna att kommunicera. Ehh?..

Oavsett orsaker har denna historia väckt en massa viktiga frågor om global kommunikation och säkerhet. Och internets förmåga att producera de mest långsökta konspirationsteorierna kan ingen terroristfisk i världen rå på.