Karin Pettersson: Schenström försökte tysta Federley

Text:

Förra veckan gjorde jag en lunchintervju med centerpartisten Fredrick Federley. Vid denna framgick det att:

1. Han älskar ”Tanten”
2. Han älskar att hänga med LO
3. Ulrica Schenström försökte sätta munkavle på honom

De första två punkterna kan ni läsa mer om i intervju som publiceras i morgon. Vad som däremot inte fick plats var Fredrick Federleys berättelse om hur Ulrica Schenström försökte få honom att tagga ner sin kritik av facket. Så här sade han:

”Nu kan jag brejka det för nu är hon borta. Det var på flotta kändiskrogen Undici 1,5 år innan valet, en kändisfest inför schlagerfestivalen. Då tog Schenström mig åt sidan och sade att du måste sluta attackera facket, du måste sluta prata platt skatt.”

Enligt Federley själv avvisade han bestämt propåerna (som vi vet fortsatte han ju prata platt skatt och upphörde inte att kritisera LAS). Han menade att Schenström agerade helt på eget initiativ, och inte på uppdrag från någon annan.

Egentligen är det inte konstigt. Klart att moderaterna blir förbannade på den där bakåtslickade Stureplanscenterkillen som fortsätter tjata om systemskifte när regeringsmakten så tydligt är inom räckhåll och han inte har väljarna med sig. Problemet blir bara att den politiska debatten blir så urvattnad, idéfattig och – ja, ointressant. Och, att man inte får grepp på vad de egentligen tycker, det där gänget som styr landet.

Federleys analys? Ja, det kanske ligger något i den:

”Det gick skitbra för moderaterna i valet. Då är det bättre att hålla käften. Man måste komma ihåg att sitter i riksdagen tack vare den linjen. Det är ren taktik. Man måste komma ihåg att moderaterna är fixerade vid staten, och att idéer är sekundärt för dem.