Köp inte vapen – köp tjänster

Text:

Det var inte länge sedan som världens största biltillverkare såg döden i vitögat. Med mössan i handen tvingades direktörer gå till regeringarna och be om stödpengar, och legendariska bilmärken skickades till skroten. I dag är kampen om det automobila världsherraväldet åter i full gång. Maggie Strömberg berättar om vägen tillbaka. En tysk, en japan och en amerikan slåss om att bli nummer ett.

Bilar är till för att man ska köra dem och vapen är till för att döda med. Det är lätt att glömma när man hör politiker prata om den svenska vapenexporten. Uppgifterna om den planerade vapenfabriken i Saudiarabien visade upp några av de mest absurda inslagen i regelverket. Nils Resare kan i veckans Fokus berätta om en snabbt växande gren inom vapen-industrin. Genom att exportera tjänster i stället för fysiska vapen kan hela det svenska regelverket för vapenexport rundas. Det här innebär i teorin att Sverige skulle kunna hjälpa såväl Kina som Israel att bygga vapenfabriker, utan besvärande granskning och tillståndsprövning. Det glömde försvarsminister Sten Tolgfors berätta under sin redan historiska presskonferens.

I förra numret skrev Claes Lönegård om hur FN övergett Syrien. Sedan dess har Homs fallit för regimens attacker och styrkorna har dirigerats om till Idlib i norra Syrien. Fotografen Timo Vogt befann sig plötsligt mitt i en krigszon och i ett unikt bildreportage kan vi visa hans bilder av hur livet ser ut för invånarna och motståndsmännen i regionen.

Anja Pärson och Helena Ekholm lägger skidorna på hyllan. Med anledning av det har Maggie Strömberg tittat närmare på vad som väntar idrottsstjärnor efter karriärens slut.

Läs också Thomas Engströms krönika där han förklarar varför han är så fruktansvärt ointresserad av skolpolitik.