Kultur i veckan

Text:

Design

En serie skisser och några emaljerade bruksföremål i koppar och trä. Det kanske inte låter så upphetsande, men det är det. Särskilt då upphovsmannen heter Ettore Sottsass, legendarisk italiensk designer och initiativtagare till Memphisgruppen. Det vi ser är långt ifrån Sköna Hem-prylar, snarare konst som sätter i gång sensoriska processer. Missa inte denna lilla men storartade utställning, och särskilt inte filmen där den nu bortgångne Sottsass beskriver skillnaden mellan ett glas och en pappersmugg.

Pågår till och med 17 oktober på Kulturhuset i Stockholm. Fri entré.

Webb

Självupptagen och högmodig som en skyskrapa sträcker sig Katerina Cizek efter att fånga jordklotets förortsliv i multimediala dokumentärprojektet Highrise. National Film Board of Canadas egen husregissör pepprar fler modeord än en stipendieansökan, använder webben som ett klädmärke anno 1999 och tar pretentionen till nya svindlande höjder. Men den har aldrig varit så snygg och oförklarligt tilldragande.

Pågående på highrise.nfb.ca

Film

Efter pappa Stellan och bröderna Alexander och Gustaf är det dags för ännu en Skarsgårdare att kliva ut i strålkastarljuset – Bill.
I Andreas Öhmans stillsamt komiska och sensationellt lyckade lågbudgetdrama »I rymden finns inga känslor« spelar han 18-årige Simon som lider av Aspergers syndrom.

Filmen har premiär i dag.