Kultur i veckan

Text:

Teater

Bipolär sjukdom och självmordstankar, hur låter det på teater­scenen? Nu blir etikdoktorn Ann Heberleins uppmärksammade bok »Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva« en livsfilosoferande monolog framförd av Lisa Lindgren. Dramatiserad av Åsa Lindholm och regisserad av Mia Höglund Melin.

Pjäsen har urpremiär den 26 november på Göteborgs Stadsteater.

Film

Innan Stockholms filmfestival stänger butiken för i år, passa på att se den svenska filmduon Måns Mårlind och Björn Steins första Hollywoodrulle »Shelter«. Ett rysligt psykologdrama med alltid briljanta Julianne Moore i huvudrollen.

Visas fredagen den 26/11 kl 20.30 och söndagen kl 14.00 på Saga 1 i Stockholm.

Spel/bok

Vilken författare skrev under namnet Sigge Stark? Vad heter marulk på norska? Inför säsongsstarten av SVT:s populära frågesportprogram »På spåret«, ladda med en tjock bok som också är ett spel. Boken och spelet är fram­tagna under ledning av programmets frågeredaktör Lena Lind Brynstedt.

»På spåret« ges ut av Bokförlaget Max Ström.

Bok

Vad är ett förslösat liv? Frågan söker sitt svar i Sigrid Combüchens roman »Spill«, som i måndags tilldelades August­priset. Fiktion och verklighet är komplext sammanflätade – författaren Sigrid Combüchen inleder en brevkorrespondens med den äldre damen Hedwig, boende i Spanien, samtidigt som hon lånar stoff till en roman om en ung Heddas eskapader i 30-talets Stockholm.

»Spill« ges ut på Norstedts.