Kultur i veckan

Text:

TV

Hon dansade med lillprins Carl Gustaf och hamnade på omslaget till en skvallertidning. Så fick filmregissören Bo Widerberg upp ögonen för Pia Degermark som gjordes till tonårig filmstjärneprinsessa med världsrykte och huvudroll i »Elvira Madigan«. Dokumentären »Ett liv – en film om Pia Degermark« berättar hennes gripande historia – men lämnar en del frågor obesvarade.

SVT 2, söndag 20.00.

Bok

Historien om den fruktade Salaligan som begick flera rånmord i norra Västmanland under 1930-talet är märkligt lite spridd. I »Fallet Thurneman« tar Arne Sundelin ett grepp om händelserna och ligans ledare Sigvard Nilsson.

Kommer ut den 2 mars.

Opera

Musikaliskt är den knappast oförglömlig. Men scenografin, den oförutsägbara koreografin och en förbluffande vältajmad, mestadels talande men även sjungande Torkel Petersson i den ledande rollen, gör Kurt Weills »Silversjön« till en visuell och komisk fest.

Spelas på Folkoperan i Stockholm.

Musik

»No Hassle«, Robyns första nya låt på flera år, är ett samarbete med Philadelphia-producenten Diplo. Ingen stänkare, som föregångarna »Be Mine« eller »With Every Heartbeat«. Snarare ett krypande lågintensivt låtsmycke.

Ute på nätet nu. (Googla »No Hassle« och »Robyn«)