Kultur i veckan

Text:

Musik

För några år sedan var Alison Mosshart och Jamie Hince musikfestivalernas tuffaste rockduo i The Kills med vråldistade gitarrer och en alltid lika bister vi-mot-världen-attityd. Att de blivit några år äldre märks bara en aning på nya skivan »Blood Pressures«. Nerven är kvar. Och den är fin.

Albumet kom i veckan på Domino/Playground.

Bok

»Min hund heter inte Kerberos« sjöng en gång Philemon Arthur and the Dung i en vinglig sång. Mindre rangligt är det att följa poeten Malte Persson ner i den stockholms­ka tunnelbanans Hades i sextio stilsäkra sonetter om livet och döden.

»Underjorden«, Albert Bonniers Förlag.

Dans

Vad händer när Cullbergbaletten tar på sig höga hatten och kastar sig in i en högspeedad kabaréshow? Koreografen Alexander Ekman sparar inte på krutet i sin helaftonsföreställning »Ekman’s Triptych – A Study of Entertainment«.

Dansens Hus i Stockholm den 12–14 april.

Film

Sydafrikanen Marius van Niekerk lever sedan 20 år i Sverige. En gång var han krigare i Angola. I sällskap med tre andra krigsveteraner stiger han ombord på en båt som tar dem upp för floden Kwando, tillbaka till de forna slagfälten. En dokumentärfilm om försoning – i regi av Marius van Niekerk och Staffan Julén.

»Mitt mörka hjärta« har premiär på Folkets bio den 8 april.