Kultur i veckan

Text:

Bok

Joshua Foer har gett sig på uppgiften att knäcka minnets funktion och behärskningens konst. Målet är att ta sig till tävlingen US Memory Champion på ett år och vinna. Imponerande och humoristiskt om minnets ­betydelse.

»Moonwalking with Einstein« ges ut på Penguin.

Bok

ESPN, sportkanalen som startades 1979 som ett högriskprojekt, är i dag en hegemon inom den amerikanska tv-världen. I denna reportagebok, etta på NY Times-bestsellerlista, får vi följa med i smutsen bakom kulisserna.

»Those Guys Have All the Fun: Inside the World of ESPN« av James Andrew Miller och Tom Shales ges ut på Little, Brown and Company.

TV

På torsdag visar SVT dokumentären om musikproducenten Phil Spector Andra K special-dokumentärer att se fram emot i sommar är den om det fyraåriga underbarnet Marla Olmstead, och de om konstnärerna Basquiat och Banksy.

»Phil Spector: Ångest och extas« visas den 16 juni i SVT1 klockan 21.00.

Serier

Sara är elva år när hon upptäcker tjejpopgruppen Spice Girls, och blir bästis med Rebbe. Sen är det de två – och Nutellan – mot världen. Sara Hansson har tecknat en självbiografisk nittiotalsvärld full av kompiskärlek, dödsångest och köksfläktsrökande vuxna. En seriebok som träffar rakt i solarplexus.

»Vi håller på med en viktig grej« ges ut på Galago.