Lagen och moralen

Text:

Fokus kan den här veckan avslöja att flera toppadvokater på Vinge har använt sig av samma skatteupplägg som den nu sparkade AMF-ordföranden Bertil Villard. Genom att skicka vinstmedel till Peru har skatten sänkts till fyra procent. Om transaktionerna är lagliga eller inte ska snart avgöras i högsta förvaltningsdomstolen. Så varför skriver vi om det redan nu?

Att toppjurister på en av landets ledande advokatbyråer betalar så lite skatt är inte bara en fråga om vad som är lagligt utan också en fråga om moral. Så hur moraliskt är det då? Det, kära läsare, överlåter vi till er att ta ställning till. Mediernas uppgift är att informera och analysera men inte att skriva läsarna på näsan.

IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn anklagas för övergrepp och våldtäktsförsök. Det är något helt annat än de så kallade »kvinnoaffärer« han tidigare förknippats med. Men redan innan hans agerande bedömts i domstol står det klart att det kommer att få långtgående konsekvenser. Anna Ritter granskar hur det påverkar det kommande presidentvalet och Martin Ådahl utforskar ett känsligt område i fransk politisk kultur.

Trevlig helg och trevlig läsning.