Män med makt

Text:

Såväl [[Göran Persson]] som [[Fredrik Reinfeldt]] var måna om att ha en jämn könsfördelning när de formade sina regeringar. Har det inneburit att den konkreta politiska makten har varit jämnt fördelad? Nej det kan nog ingen hävda.

När väl ministerposterna delats ut, enligt det som nu är konstens alla regler, har radarparen Persson/Nuder respektive Reinfeldt/Borg visat tydligt var besluten tas.

Makt handlar om mycket mer än numerären i regeringar, parlament och bolagsstyrelser. Det är därför årets makthavarlista ser ut som den gör. Ungefär en tredjedel är kvinnor och två tredjedelar utgörs av män. Bland de fem i toppen på listan är en kvinna.

Fokus politikredaktör Torbjörn Nilsson letar sig tillbaka till Karl Staafs och Hjalmar Brantings dagar för att beskriva den manliga makten.

Vem tycker du har förtjänat utmärkelsen »Årets svensk«? Juryn bestående av Sven-Olof Bodenfors, Margareta Garpe, Kajsa Bergqvist, Erik Blix, Annika Åhnberg och jag själv har börjat arbetet med att vaska fram kandidater. Ni får gärna hjälpa oss. Gå in på fokus.se och nominera!