Mäta det omätbara

Text:

Fokus har ingen politisk färg, men däremot grundvärderingar som genomsyrar vår publicistik. De sammanfattas i orden humanism, internationalism och rationalism.  Motsatsen, att dela in människor i etniska grupper och utifrån det analysera samhällsproblem, är korkat på många olika plan. Det strider mot humanistiska grundprinciper, det är unket nationalistiskt och det är dessutom ekonomiskt irrationellt.

I det här numret publicerar vi årets integrationsrankning. För sjätte året i rad har vi samlat siffror över sysselsättning, ohälsa och inkomster för att få fram en rankningslista. Det ska sägas med en gång att det här är ett ganska trubbigt sätt att värdera integrationsarbete. Så varför gör vi det? Vi gör det för att lyfta fram de positiva exemplen, för att visa de mycket stora skillnaderna och för att visa att det finns goda krafter långt från rikspolitiken som i praktiken arbetar för humanism, internationalism och rationalism. Nina Brevinge tar er med till vinnarkommunen och Maggie Strömberg berättar om hur Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist i praktiken fått ta över allt ansvar för integrationspolitiken.

Från kaos och splittring till opinionsframgångar och inre borgfred. Stefan Löfven har kommit på knepet som går hem hos både partimedlemmar och väljare. Han håller tyst. Claes Lönegård och Torbjörn Nilsson berättar hur strategin fungerar. På kulturen porträtteras Frida Hyvönen, artisten som skriver för en smal publik men som älskas av alla.

Ska du följa VM i schack? Nej, trodde väl inte det. Niklas Eriksson berättar om hur datorernas intåg förstörde det mytomspunna spelet. I dag finns bara en människa på listan över världens 40 bästa schackspelare.

Trevlig läsning!