Med allas ögon på sig

Text:

När han då och , under sin första tid i regeringen, tog en öl och lyssnade på en livespelning på den livligt svettiga rockklubben Anchor i Stockholm hände det att någon danslysten kvinna stötte på hans livvakt, inte honom. Inte så konstigt. Få kände väl igen inrikesministern då.

Skulle han ta en sväng förbi rockhaket på Sveavägen i dag är det möjligt att någon vill dansa med honom också. För efter en tid då Anders Ygemans frågor – som polis och flyktingar – minst sagt dominerat nyhetsflödet har det varit han som synts. Överallt och hela tiden och oftare än statsministern. Och många gånger hyllad, även från borgerligt håll, för sitt stabila sätt att tackla knepiga och brännande situationer. Ida Ölmedal berättar hur Anders Ygemans plats i strålkastarljuset kan användas av socialdemokraterna.

Maggie Strömberg, politikredaktör på Fokus, har följt miljöpartiet under lång tid och i början på nästa år kommer hennes bok om partiets utveckling, »Vi blev som dom andra«, ut. Efter veckans långtgående skärpningar av reglerna för flyktingmottagande förklarar hon det viktigaste skälet till att miljöpartiet, trots stark intern kritik, ställer upp på regeringens hårdföra linje.

Denna helg samlas sverigedemokraterna till landsdagar i Lund. Fokus Johan Anderberg beskriver ett parti som helt bytt strategi. Men vad vinner de egentligen på det?

Om några dagar, på måndag, börjar det stora klimattoppmötet i Paris. Följ Fokus för fördjupning och bakgrund på twitter och facebook. Fokus klimatbevakning finns samlat här. Missa inte heller Mattias Svensson som i veckans nummer ifrågasätter de uppskruvade förväntningarna på klimatmötet.

Nästa fredag är det dags för ett nytt Fokus Smarta samtal. Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson är en av dem som ska prata om hur vi ska ta hand om flyktingströmmarna. Läs mer på smartasamtal.se.