När människor blir siffror

Text:

Den informationen, hur exakt den än må vara, är tämligen ointressant när vi funderar på vad du vill läsa. Vi måste försöka se människan, även om det är mycket svårare än att räkna. Migrationsminister Tobias Billström gillar siffror. Volymen asylinvandrare bör minska, tycker han, utan att berätta vilka människor det handlar om. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gillar också siffror, fast inte Billströms. Löfven vill inte minska  asylinvandringen, däremot vill han begränsa arbetskraftsinvandringen. Någon förklaring till varför dagens arbetskraftsinvandrare är ett problem, när de som kom av samma skäl under 1960- och 70-talen var en tillgång, får vi dock inte.

Vänta nu, kanske du tänker. Är inte Fokus en oberoende tidning utan politisk hemvist? Jo, men det innebär inte att vi inte drivs av värderingar. Humanism, internationalism och rationalism ska genomsyra allt vi gör.

Samtidigt som vi diskuterar invandring i Sverige rasar striderna i inbördeskrigets Syrien. Och det hänger ihop. Syrier var redan i fjol den största gruppen bland dem som söker asyl i Sverige. I år väntas de bli minst dubbelt så många. Det blir alltså svårt att tala om minskad asylinvandring utan att nämna de människor som flyr från det inferno som fotografen Christoffer Hjalmarsson tar er med till i veckans nummer av Fokus. Anna Ritter ger er fakta om vilka det är som söker sig till säkerheten i Sverige, och Maggie Strömberg gräver på djupet för att hitta förklaringarna till varför invandring blev inrikespolitiskt sprängstoff och varför just nu.

Missa inte heller Johan Anderbergs reportage om den bottenlösa gruvan i Pajala, Johanna Koljonens krönika om kött och Hans Blix om varför försvaret inte alls behöver mer pengar.