När studenten själv får välja

Text:

Vi vet. Det är inte första gången Sveriges högskolor och universitet jämförs. Men hur väl speglar undersökningarna verkligheten för dem som verkligen berörs – studenterna? Vi kom fram till att en riktigt bra rankning inte kan utgå från kriterier som vi sitter och kommer på själva hemma på kammaren. Studenterna själva måste bestämma vilka variabler som ska vara med. Undersökningen bygger på svar från 15 000 studenter om vad som är avgörande för deras val av lärosäte.

Resultatet är en unikt omfattande undersökning med 23 variabler i sex undergrupper. Därför kan vi göra det ack så viktiga tilläget under rubriken på omslaget. »Sveriges bästa högskolor – när studenterna själva får välja«.

Vinnaren, elitskolan som på insidan mest liknar ett grått ämbetsverk, fostrar både direktörer och den socialdemokratiska eliten. Läs också om det småländska lärosätet som brädade flera av de stora drakarna och knep en plats på topp tio genom att vara ganska bra på allt.

Ni kanske har hört om den stora rättegången om bluffakturor som just nu pågår i Helsingborgs tingsrätt? Ni kanske också har hört om att polisen storsatsar för att lösa mordfallen i Malmö? Men visste ni att det är samma kriminella nätverk som agerar i kulisserna? Maggie Strömberg knyter ihop trådarna.

Företag som undviker skatt med hjälp av så kallade räntesnurror har blivit finansminister Anders Borgs nya publika måltavla. Under ytan pågår ett bittert krig mellan Skatteverket och organisationen Svenskt Näringsliv. Claes Lönegård berättar historien om bondsonen från Skåne som basar över Skatteverket. Missa inte heller vår exklusiva intervju med en av de ledande syriska oppositionsledarna, Haitham al-Maleh. Sluttligen besjunger Malte Persson våren med hjälp av poesi och hånglande ungdomar. Fokus gör nu ett kortare uppehåll och nästa nummer kommer 13 april. Glad påsk.